Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin liman ve havalimanlarını kendilerinin kullanımına açmadığı sürece Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki olası bir anlaşmayı veto edecekleri tehdidinde bulundu.

Anastasiadis, Brüksel'de AB Liderler Zirvesi'nin yapıldığı AB Konseyi binasına girişte gazetecilere açıklamalar yaptı.

Anastasiadis, "Türkiye'nin Ankara protokolü ve Müzakere Çerçeve Belgesi'nde tanımlanan yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde bir sorun olmaz. Ancak bu olmadan birşey yapamayız" dedi.

"Bunun alternatifinin ne olduğu"na yönelik soru üzerine Anastasiadis, "Ortaklarımızın bir yol bulacağından eminim" diye konuştu.

Öte yandan AA muhabirine konuşan bir AB yetkilisi, olası bir anlaşmanın bugün önce AB liderleri arasında sağlanacağını, yarın da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılacağı Türkiye-AB Zirvesi'nde ele alınacağını ifade etti.

Olası bir anlaşmanın önünde iki temel bir sorun olduğunu kaydeden yetkilili, "Bunlar da anlaşmada sığınmacıların Türkiye'ye gönderilmesi ile ilgili maddenin yasallığı ve Kıbrıs konusu" değerlendirmesinde bulundu.

Yetkili, anlaşma için taraflar arasında hala görüşmelerin devam ettiğini dile getirerek, "Anlaşmanın uygulanması hızlı şekilde olmalı. Aksi halde kötü bir fikir olarak kalır" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin 7 Mart'ta sunduğu sığınmacı krizine köklü çözüm getirecek ve AB-Türkiye arasında işbirliğini güçlendirecek teklifinde yeni fasılların açılması isteği de yer alıyor. Ankara, özellikle enerji (15. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ve dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 5 faslın daha açılmasını istiyor.

Ancak GKRY, Türkiye'nin liman ve havaalanlarını kendilerinin kullanımına açmadığı sürece bu fasıllar üzerindeki vetosunu kaldırmamakta ısrar ediyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da bugünkü açıklamasında, "Anlaşma küçük ya da büyük fark etmez, tüm 28 üye ülke tarafından kabul edilmeli" demişti.

Tusk, geçen salı günü önce GKRY'de ardından da Ankara'ya giderek zirve öncesi bir anlaşma zemini aramıştı. Ancak Rumların geri adım atmaması üzerine, zirve sonunda yayınlanması beklenen ortak açıklamasının taslağında yeni fasılların açılması ile ilgili belirli bir söz verilmemiş, bunun yerine "yeni fasılların açılması için hazırlık çalışması yapılacağı" ifade edilmişti.