Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin “kayıplarla ilgili bilgileri saklayarak savaş suçu işlediğini” iddia etti.

Fileleftheros’a göre Temmuz 1974’te Girit’ten gizlice havalanarak Ada’ya gelen ve Lefkoşa Havaalanı üzerinde RMMO tarafından “dost ateşiyle” düşürülüp gömülen Noratlas tipi uçağın taşıdığı Yunan komandolardan, yakın zamanda da Rum yönetimince düzenlenen kazıyla ortaya çıkarılarak kimlik tespiti yapılan 16’sının kalıntılarının 5 Ekim’de ailelerine teslim edilmesinden sonra dün Atina’da ölen ve kaybolan Yunan askerler anısına etkinlik düzenlendi.

Törene Rum Yönetimi Başkan Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos da katıldı, birer konuşma yaptı.

Anastasiadis, Yunan kayıp yakınlarına hitap ederken, kayıplarının akıbetiyle ilgili tam bilgiyi bugün bile veremediklerini ancak en yakın zamanda, bütün sorularına cevap verebilmek için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Kayıp akıbetlerinin belirlenmesindeki zafiyetin bugüne kadarki Rum hükümetlerinin kayıtsızlığından kaynaklanmadığını savunan Anastasiadis bu konuda Türkiye’yi suçladı.

Anastasiadis “42 yıldır bilgiler Türkiye tarafından saklanıyor ve örtbas ediliyor. En azından birkaç kez, yetkili makamları yanıltmak için kemiklerin yerlerini değiştirdiler.  Bu bir savaş suçudur ve hafifletici sebebi de yoktur” iddiasında bulundu.

Etkinlikte konuşan Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos da, kayıp akıbetlerinin belirlenmesi araştırmalarına ve “Türkiye tarafından işlendiğini” ileri sürdüğü “suçların sorumlularını araştırmaya” devam etme sözü verdi, “sonuna kadar gideceğiz” dedi.

Pavlopulos “Kıbrıs sorununun nihai çözümünün Kıbrıs Cumhuriyeti’ni, uluslararası toplumun ve AB’nin üyesi olarak güvence altına alacağına 74’te ölenlerin anısı önünde söz veriyoruz” da dedi.