Simerini “Amerikan Yahudilerinden Medet Umuyorlar” başlıklı haberinde BM Genel Kurulu’nda konuşma yapmak üzere ABD’ye giden Anastasiadis’in New York’tan önce uğradığı Chicago’da pazartesi gecesi Yahudi Lobisi’nin (AJC) yıllık toplantısında katıldığını bildirdi, toplantıda yaptığı konuşmayı aktardı.

Habere göre konuşmasında Güney Kıbrıs ile İsrail arasında son yıllarda gelişen sıkı ilişkilere geniş yer veren Anastasiadis, her iki ülkenin ortak meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu belirterek, Güney Kıbrıs’ın İsrail, İsrail’in de Güney Kıbrıs için “öngörülebilir ve muteber ortak olduğunu” söyledi.

Anastasiadis, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yakın ilişki içerisinde olduklarını, Netanyahu’nun Güney’i ziyareti sırasında doğal gaz yatakları için “gökten değil ama denizden gelen kudret helvası” nitelemesi yaptığına işaret etti, İsrail ile aralarındaki enerji işbirliğinin gerek ABD gerekse AB açısından çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Güney Kıbrıs’ın bölgede terörle mücadeledeki rolüne de vurgu yapan Anastasiadis “bu artan tehdidin göğüslenmesinin en iyi yolu, terör gruplarının finans ve askeri malzeme kaynaklarının saptanmasıdır” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ KATKISI OLMADAN ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Anastasiadis Kıbrıs müzakerelerinin şu ana kadarki süreci hakkında bilgi verirken de, “Türkiye’nin güçlü katkısı olmadan çözüm mümkün değildir” dedi. Türkiye’yi, sadece söylemde kalmak ve pratik adımlar atmamakla suçlayan Anastasiadis “Bu nedenle, aralarında Yahudi Lobisi ve Amerikan hükümetinin Türkiye’ye bu mesajı en vurgulu şekilde ileteceğini hesap ediyoruz” dedi.

Alithia, “Kıyametten Böyle Kurtulduk” başlıklı haberinde ise, Anastasiadis’in Chicago’da “Global Konular Konseyi”nde (Council of Global Affairs) ise Güney Kıbrıs’ın ekonomik krizden nasıl kurtulduğunu anlattığına dikkat çekti.

Habere göre konuşmasının Kıbrıs sorunuyla ilgili bölümünde Ada’nın coğrafik konumu, enerji ve Kıbrıs sorununa bir çözümün açmakta olduğu perspektiflere dikkat çeken Anastasiadis, özetle şunları söyledi:

“60 yıllık Avrupa argümanı dört temel özgürlüğün ve rekabetçiliğin oluşturulması, sınırların kaldırılması, ticaret ve gönüllü karşılıklarla barışçıl işbirliğiydi. Yetki ikamesi ilkesinin gerçekten uygulanmasıydı.  Tam da bu ilkeler nedeniyle 40 yıllık Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümle Kıbrıs Cumhuriyeti’ni, federal birliğe dönüştürme azmindeyiz.

YETKİ İKAMESİ TEMELİNDE ÇÖZÜM

Ülkeyi, halkını, ekonomiyi birleştirecek ve Türkiye ile iyi ilişkiler oluşturacak bir çözüm. Siyasi engellerden etkilenmeyecek, ekonomik kalkınmaya, yatırım ve girişimlere katkı koyacak bütün parametreleri, bölgesel içerecek bir çözüm. Kıbrıs’ın demografik değişime son verecek bir çözüm. Bugün Kıbrıslı Türklerle müzakere ettiğimiz budur. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dikkatle planlanmış, işleyen bir federal yapıya dönüşmesi için, bir anlaşmaya varmak için müzakere ediyoruz. Tam da bu ilkeler temelinde, bütün sorunların mümkün olduğunca az komplike düzeyde çözüleceği yetki ikamesi ilkesi ve temel özgürlükler temelinde çözüm.

Avrupalı bir Kıbrıs Federasyonu’nun sürdürülebilirliğini Avrupa hukuku ve yeni Avrupa yapılarının uygulanması garanti edecek. AB’nin daha aktif bir oyuncu olduğu şu anda müzakere masasına yapıcı katkı koymaya devam edeceğiz. Önümüzdeki meydan okumaların ve zorlukların bilincindeyiz. Ancak vatandaşlarımıza karşı sorumluluğumuz, mümkün olduğunca iyisini başarmaktır. Bunu başarırsak çözüm, gelecek on yıllarda katalizör olarak işleyecek. Ekonominin birçok alanında büyük kazanımlar olacak, bu en çok enerji, denizcilik, turizm, taşımacılık alanlarında hissedilecek. Kıbrıs’ın olanaklarını ancak bu şekilde tam olarak değerlendirebiliriz.

“ÇÖZÜM, BAŞARABİLECEĞİMİZ EN ÖNEMLİ KALKINMA REFORMUDUR”

Kıbrıs sorununun çözümü, başarabileceğimiz en önemli kalkınma reformudur. Kıbrıs’ın, Avrupa’nın ve yapıcı komşu olarak Türkiye’nin faydalanacağı Avrupai bir çözüm. Türkiye,  bu perspektifi ve gerçeği kabul etmeli ve bu uzun vadeli meselenin çözümünü kolaylaştırmalıdır.”

Fileleftheros haberi “Anastasiadis Yahudi Lobisi’nde Türkiye’yi ‘İğneliyor’” başlığıyla aktardı.