Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarının başarıyla sonuçlanması için daha yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi. 1963-67 ve 1974 dönemindeki çok sayıda kişinin akıbetinin halen bilinmediğini belirten Anastasiadis, “Bu sorun, özellikle Türk tarafının doyurucu işbirliği yapmamasından kaynaklanıyor” iddiasında bulundu.

Fileleftheros “Başkan Anastasiadis’in Mesajı... Kayıplar Konusu Ancak Türkiye’nin İşbirliğiyle Çözülür... Kemikler Maksatlı Olarak Taşındı” başlıklı haberinde, Rum meclisinin 2010’da “Kayıplar Günü” ilan ettiği 29 Ekim’de düzenlenen dini anma töreninde Anastasiadis’in, Rum insani konular komiseri Fotis Fotiu tarafından okunan konuşmasına yer verdi.

Habere göre, Türkiye’nin katkısı olmadığını iddia ettiği kayıplar sorununun çözülemeyeceğini kaydeden Anastasiadis, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarına aktif katkı koymaya ikna edilmesi için bu konuyu öne çıkarmaya devam edeceğini belirtti.

Anastasiadis, Türkiye’nin bu güne kadar BM Genel Sekreteri’nin, çatışmalar sonrasında savaş alanlarından yapılan toplamalarla ilgili bütün bilgilerin komiteye sunulması talebine beklenen cevabı vermediğini de savundu.

Anastasiadis, Paşaköy, Görneç, St. Hilarion ve diğer bölgelerde kemiklerin gömü alanlarından taşındığını iddia ederek “Emirle, maksatlı ve örgütlü yapıldığını” savunduğu durumun Kayıp Şahıslar Komitesi’nin programında büyük işleyiş ve mali sorunlar yarattığını öne sürdü.

Güney Kıbrıs’ta 1999’da yapılan Rum tarafında ‘kayıp’ olarak gömülen Rumların mezarlarının açılması ve kimlik tanı programına da değinen Anastasiadis, Yunan Askeri Mezarlığı’ndaki “Noratlas” kazısının da bu çerçevede olduğunu söyledi.

Gazete, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Meclis Başkanı Yannakis Omiru ve siyasi parti başkanlarının da bu konuda Türkiye’yi suçlayan konuşmalar yaptığını yazdı.

Politis “Kayıplar Günü... Sıra Türkiye’nin İşbirliğinde” başlığını atarken, Simerini geniş ölçekte yansıttığı haberine “Türkiye’nin Katkısı Göz Ardı Ediliyor” başlığını kullandı.