Güney Kıbrıs ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin sıkılaşmakta olduğu belirtilirken Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Ukrayna’da temaslarda bulunduğu haber verildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Ukrayna’da dün yaptığı temaslara ve bu çerçevede imzalanan anlaşmalara geniş yer verdi.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dün Kiev’de, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi.

Anastasiadis, Poroşenko ile baş başa görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın bağımsızlığı, egemenliği ve insan haklarını sağlayacağı barışçıl bir çözümün bulunması temennisinde bulundu.

Anastasiadis açıklamasında ayrıca, Güney Kıbrıs’ın, Ukrayna’nın bağımsızlığını ve egemenliğini ilke olarak desteklediğini de ifade etti.

Güney Kıbrıs’ın, başka ülkelerle geliştirdiği dostane ve geleneksel ilişkilerin, hiçbir zaman, Güney Kıbrıs-Ukrayna arasındaki ilişkiler aleyhine olmadığını ifade eden Anatasiadis, Kıbrıs sorunundaki tutumu ve çözüm çabalarına gösterdiği ilgiden dolayı Poroşenko’ya teşekkürlerini de sundu.

Anastasiadis, Poroşenko’dan, Ukrayna’nın çizdiği AB sürecini kolaylaştırmak için çağdaşlaşma, reform ve ilkelerin benimsenmesi için sarf ettiği çabaları duymanın kendisini memnun ettiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun raporu beklenirken, Ukrayna tarafından hedef olarak ortaya konan pasaport vize serbestisini etkin olarak desteklemeye hazır olduklarını söyleyen Anastasiadis, AB tarafından verilen sözün yerine getirilmesine de destek verdiklerini belirtti.

Anastasiadis, Poroşenko’yu, Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmeye de davet etti. Poroşenko tarafından kabul edilen bu davetin, 2016 yılının ilk altı ayı içerisinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Davet için Anastasiadis’e teşekkür eden Poroşenko, Güney Kıbrıs’ın, Avrupai bütünlüğe yönelik sürecinde, Ukrayna’ya ve Ukrayna’nın Güvenlik Konseyi’nin geçici üye olmasına destek verdiğini belirtti.

Anastasiadis’in ziyaretinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı daha da iyileştirilmesi için iki ülkenin arzusunu gösterdiğini ifade eden Poroşenko, Ukrayna’nın AB ile olan Avrupai bütünlüğüne ilişkin anlaşmasının kendileri ve AB için çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Gazete açıklamaların ardından Anastasiadis ve Poroşenko’nun heyetler arası görüşmeye geçtiğini belirtti.

Politis gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in temaslarını, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Meclis Başkanı Vladimir Groysman ile bir araya gelmesiyle ve Güney Kıbrıs ile Ukrayna ticaret ve sanayi odalarının düzenlediği foruma katılımıyla tamamladığını yazdı.

Habere göre heyetin, bugün Ada’ya geri dönmesi bekleniyor.

İŞBİRLİĞİ MEMORANDUMLARI

Öte yandan Politis gazetesi, Güney Kıbrıs ve Ukrayna arasında dün çeşitli alanlarda işbirliği yapılmasını öngören anlaşma ve memorandumların imzalandığını belirtti.

Habere göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Ukrayna Ekonomi Bakanı arasında dün düzenlenen özel bir törenle, çifte vergilendirmeden kaçınma ve vergi kaçakçılığının önlenmesine ilişkin bir anlaşma imzalandı.

Lakkotripis ayrıca Ukrayna Eğitim Bakanı’yla da yüksek eğitim alanında işbirliği anlaşması imzaladı.

Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji gelirleri arasındaki karşılıklı anlayış memorandumunun, Güney Kıbrıs’ın Ukrayna Büyükelçisi Vasos Tsiamperlein ile Ukrayna Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu Devlet Ajansı Başkanı arasında imzalandığını yazan gazete, Tsiamperlein’in ayrıca iki ülke devlet arşivleri arasında iş birliğini öngören anlaşmayı da imzaladığını belirtti.