Alithia gazetesi “Kıbrıs-Ürdün İlişkileri Büyüyor” başlıklı haberinde, bu gelişmenin, iki ülkenin ekonomi, enerji ve turizm gibi önemli alanlarındaki ilişkilerini daha da güçlendireceğini yazdı.

Bu konuların, Anastasiadis’in bugün Ürdün Kralı Abdullah ile yapacağı görüşmenin gündeminde de yer alacağını kaydeden gazete, Anastasiadis’in buna paralel olarak, mülteci krizi konusunda üstlendiği inisiyatif çerçevesinde, bugün ve yarın Malta’da gerçekleştirilecek olan AB Zirve Toplantısı sırasında, Ürdün’ün mülteci krizi konusunda ekonomik açıdan desteklenmesi konusunu gündeme getireceğini belirtti.

Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un, toplantının ilk gününde Anastasiadis’i temsil etmek için, bugün Malta’ya gideceğini aktaran gazete, Anastasiadis’in ise toplantının ikinci gününe katılmak için yarın Malta’ya gideceğini aktardı.

Gazete, Anastasiadis’in yarın Malta’nın ardından, İsrail’e gideceğini de anımsattı.

BAF İLE AMMAN KARDEŞ ŞEHİR OLDU

Anastasiadis’in Ürdün’deki temasları çerçevesinde, dün Baf ile Amman’ın kardeş şehir olmasına ilişkin olarak, Amman Belediyesi’nde düzenlenen törene katıldığını da yazan gazete, Amman Belediye Başkanının Anastasiadis’e kentin altın anahtarını takdim ettiğini ifade etti.

Belediye Başkanlarının, Baf ile Amman’ın kardeş şehir olmalarına ilişkin anlaşmaya imza attıklarını yazan gazete, düzenlenen törende konuşan Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs ve Ürdün halklarını birbirine bağlayan geleneksel dostluk bağları, kültürel bağlar ve tarihi mirasa atıfta bulunduğunu belirtti.

Gazeteye göre Anastasiadis, Ürdün’e gerçekleştirdiği ziyaretin ve orada gerçekleştireceği önemli temasların, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine dair çabalarının dönüm noktası olduğuna da işaret etti.

İki şehrin kardeş olmasının, yalnızca iki şehir arasındaki değil, iki halk arasındaki işbirliğinin daha da güçlenmesine olumlu etkisi olacağını ifade eden Anastasiadis, konuşmasının devamında, Ürdün’ün 2016 yılı içerisinde Güney Kıbrıs’ta büyükelçilik açacak olmasına değindi ve bunun var olan işbirliğinin daha fazla büyümesini kolaylaştırarak, ikili ilişkilere yeni bir boyut kazandıracağını belirtti.

Anastasiadis, “çalkantılı bölgemizde, milletler arasında işbirliği ve diyalog yolları açılması gerektiğine” de işaret etti.

Gazeteye göre, Amman Belediye Başkanı Akel Beltaji ise konuşmasında, iki şehrin kardeş olmasının, iki ülke arasındaki samimi ilişkilerde referans noktası teşkil ettiğini söyledi.

Gazeteye göre, Baf Belediye Başkanı Fedonas Fedonos ise konuşmasında, anlaşmanın imzalanmasının, iki şehir ve ülke arasındaki esaslı ilişkilerin başlamasına yön verdiğini ifade etti.

Gazete, Anastasiadis’in dün gece geç saatlerde Amman Ticaret Odasıyla temaslarda bulunduğunu da ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise “Suriyeli Mültecilerle İlgili Olarak AB’den Ürdün’e Destek” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in yarın katılacağı Malta’daki AB zirve toplantısında, AB’deki ortaklarından, Ürdün ile Lübnan’ın, mülteci kriziyle başa çıkabilmeleri konusunda, AB tarafından ekonomik açıdan desteklenmesini isteyeceğini bildirdi.

Simerini gazetesi ise “İşbirliği Köprüleri Kuruyorlar” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in dün akşam Amman Ticaret Odasıyla temaslarda bulunduğunu ve bu çerçevede Rum kesiminin yatırım avantajlarını ortaya koyduğunu iletti.

Gazeteye göre Anastasiadis, tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’inde doğal gaz tespit edilmesinin, gerek enerji, gerek de buna yardımcı birimlerde yeni yatırımlara yol açtığını ifade etti.

Haber Haravgi gazetesinde “Ürdün Kıbrıs’ta Büyükelçilik Açıyor”, Politis gazetesinde ise “Destek İçin Mesaj… Anastasiadis Ürdün İçin Maddi Yardım Talep Edecek” başlıklarıyla yer buldu.