Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve diğer siyasiler, Barış Harekatı’nın ikinci aşamasını kınayan açıklamalar yaptılar.

Alithia gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis yazılı açıklamasında, “süregelen Türk işgalinin sonucu olarak Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünün, rahatlamaya yer bırakmadığını, müzakereler aracılığıyla işgali sonlandıracak bir çözümü arzulamayı gerektirdiğini” belirtti.

Çözümün, BM kararları, Avrupa hukuku çerçevesinde olması gerektiğini yineleyen Anastasiadis, ilkelerindeki istikrar ve dinamiklerine yönelik inançla çözüm sağlamaya yönelik çabaları sürdüreceklerini söyledi.

Anastasiadis, “ikinci işgal” olarak nitelendirdiği Barış Harekatı’nın ikinci aşamasının başlamasından bu yana 42’nci yılın tamamlandığını, vizyonlarının ise bu üzücü yıldönümünü, “işgalden kurtulma için mücadele ve birlik dönüm noktası haline getirmek olduğunu” belirtti.

Anastasiadis, Barış Harekatı’nın ikinci aşamasının 42’nci yıldönümünde, ülkenin hâlâ bölünmüş oluğunu, ülke vatandaşlarının temel insan haklarından mahrum kaldığını savundu.

PARTİLERDEN DE ÇEŞİTLİ AÇIKLAMALAR

Fileleftheros gazetesi Rum siyasi partilerin, dün düzenlenen çeşitli anma törenleri çerçevesinde Barış Harekatı’nın ikinci aşamasını kınadığını yazdı.

Gazete, partilerin açıklamalarında Kıbrıs sorununa çözüm sağlanmasından ve “Türk boyunduruğundan” kurtulmadan bahsettiklerini belirtti.

Habere göre AKEL temsilcileri etkinliklerde yaptıkları konuşmalarda tarihi gerçeklerden ders çıkarılmasıyla birlikte herkesin dikkatini çözüm çabalarına vermesi gerektiğini ifade etti.

AKEL temsilcileri çözümün, halkın ve ülkenin yeniden birleşmesi ve “işgalin” sona ermesi anlamına geldiğini de belirtti.

Rum Ekologlar açıklamasında “işgal” olarak nitelendirdiği Barış Harekatı’nın ardından beşinci on yıla doğru gidildiğine dikkati çekti.

ELAM ise açıklamasında “işgalin” ikinci aşamasına Yunanistan’da o dönemki politikacılar cumhuriyet geldi diye sevinirken, Kıbrıs’ta RMMO ve ELDİK askerlerinin mücadele ettiğini belirtti.

ELAM, “Kıbrıs Dosyası’”nın açılmasını da talep etti.