Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün Güney Kıbrıs’ta yayınlanan gazetelere verdikleri röportajlarda Kıbrıs sorunu ve müzakerelere ilişkin yaptıkları açıklamalar Rum siyasi partilerince farklı yorumlarla karşılandı.

Fileleftheros gazetesi:” Tek Sorun Birden Çok Tespit – Partilerin Kıbrıs Sorunundaki Gelişmelere İlişkin Değerlendirmeleri Zıt” başlıkları atlında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Kasulidis’in dün iki ayrı gazetede yer alan söyleşilerinde Kıbrıs sorununa değindiklerini yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in dünkü söyleşisinde, “Türk tarafının taviz vermesi durumunda 2016 yılında çözüm olabileceğini” söylediğini, Kasulidis’in ise Anastasiadis’ten daha iyimser davranarak 2016 yılı içerisinde sonuca ulaşılabileceğini ifade ettiğini aktardı.

Rum siyasi partilerinin Anastasiadis ve Kasulidis’in açıklamalarına ilişkin yorumları ise çeşitlilik gösterdi.

Habere göre DİSİ Başkanı Averof  Neofitu Kıbrıs sorununun çözümüne değinerek, bölgesel gelişmeler sebebiyle Kıbrıs sorununda önemli bir dönemde bulunulduğunu ve Kıbrıs sorununun kamuoyuna yapılan açıklamalarla değil müzakere masasında değerlendirildiğini belirtti.

AKEL’den yapılan açıklamada da Kıbrıs sorununun kamuoyuna yapılan açıklamalarla değil müzakere masasında çözüleceği belirtildi ve Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin ciddi ve dengeli bir yaklaşımı gerektirdiği vurgulandı.,

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, müzakerelerde ele alınan fikirlerin gizli konfederasyona sebebiyet vereceklerini iddia etti.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis ise, Anastasiadis’in söyleşisinde daha gerçekçi bir görüntü çizdiğini, Kasulidis’in ise tüm sorunlar aşılmış ve birkaç gün içerisinde çözüme varılacağı imajını yarattığını belirterek “etkileme oyunlarıyla Kıbrıs sorununun çözülmeyeceği” mesajını verdi.

Vatandaşlar İttifakı Hareketi Başkanı Yorgos Lillikas da, Anastasiadis ve Kasulidis arasında “ya iletişim eksikliği olduğu ya da bilinçli olarak halkın kafasını karıştırmayı amaçladıkları” değerlendirmesinde bulundu.