Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve siyasi partiler, İngiliz Yüksek Komiser Damien Roderick (Ric) Todd’un dün “Kathimerini” gazetesinde yer alan söyleşisinde, Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoların kaldırılması gerektiği yönündeki sözlerine tepki gösterdiler.

Politis gazetesi “‘İzolasyon’ Rahatsız Ediyor – Anastasiadis İngiliz Yüksek Komiseri’nin Açıklamalarını Kınadı” başlıkları altında verdiği haberinde, Anastasiadis’in, İngiliz Yüksek Komiseri Todd’un Kıbrıslı Türklerin izolasyonu ve Güney Kıbrıs’ın Rusya’ya askeri kolaylıklar sağlama düşüncesine ilişkin eleştirilerini kınadığını, Rum siyasi partilerin ise Todd’a sert tepki gösterdiklerini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, dün Güney Lefkoşa’da Maronitlerin düzenlediği bir ayine katılmasının ardından yaptığı açıklamada, Todd’a “AB’nin hukukçularının, AB tüzükleri çiğnenmeden Kıbrıslı Türklerle doğrudan ticaret yapılamayacağını belirten görüşlerini daha iyi incelemesi” çağrısında bulundu.

Anastasiadis ayrıca, çarşamba günü gideceği Brüksel’de AB kurumları yetkilileriyle Yeşil Hat tüzüğünü de görüşeceğini açıkladı.

“Kıbrıslı Türkler adına yapılan askeri tehditler ve yasadışı müdahalelerin, Kıbrıslı Türklerin adanın doğal zenginlikleri üzerinde sahip oldukları makul hakları sağlamaya yardım etmediğini” iddia eden Anastasiadis, “aksine, doğal gazın sunduğu teşvikin değerlendirilmesi ve çözüm bulunması imkanını uzaklaştırdığını” savundu.

Kendisi tarafından yapılan “dengeli Güven Yaratıcı Önlemler paketi önerisinin Kıbrıs Türk tarafınca reddedildiğini” öne süren Anastasiadis, Kıbrıs Türk tarafının “bu tutumuna rağmen 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklamanın ardından müzakerelerin başladığını” belirtti.

Anastasiadis, Türkiye’nin Navtex ilan etmesi ve Barbaros gemisini Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne göndermesinin kendilerine müzakerelerden çekilmekten başka seçenek bırakmadığını da iddia etti.

Kıbrıs Rum tarafına tavsiyeler verenlerin, Kıbrıs sorunu için karşılıklı saygı ve eşitliğe dayanan bir diyalog ortadan kaldırılırken müdahalede bulunmuş olmaları gerektiğini beliren Anastasiadis, müzakerelerin yeniden başlaması konusunda yabancı faktörlerden hiçbir baskıya maruz kalmadığını da iddia etti.

Anastasiadis, “elbette müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğine ilişkin tavsiyeler duyduğunu ancak 40 yıldır en kısa sürede çözüm isteyen Kıbrıslı Rumlara kimsenin bunu söylemesine gerek olmadığını” öne sürdü.

Anastasiadis, İngiliz Yüksek Komiseri Todd’un, Güney Kıbrıs’ın Rusya’ya yönelik askeri kolaylıklar sağlama niyetine ilişkin sözlerini de değerlendirerek, Güney Kıbrıs’ın egemen bir devlet olduğunu ve kendisini ilgilendiren konularda kendi kararlarını verdiğini söyledi.

Anastasiadis, Rusya’yla anlaşmanın, “mevcut stratejik anlaşmanın yenilenmesi ve belki, diğer ülkelere de ve hatta İngiltere’ye fazlasıyla verilen bazı ek kolaylıkların sağlanmasını öngördüğünü” vurguladı.

PARTİLERDEN TEPKİ

Gazete haberinin devamında, AKEL, EDEK, EURO.KO ve Rum Vatandaşlar İttifakı’ndan da Todd’un açıklamalarına sert tepki geldiğini yazdı.

Habere göre AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, “Kıbrıslı Türklerin içerisinde bulunduğu durumun sebebinin Türk işgali ve uluslar arası yasadışlılık olduğunu” iddia ederek Todd’un açıklamalarının Kıbrıs sorununun çözümü hedefine hizmet etmediğini öne sürdü.

EDEK Basın Sözcüsü Todd’un açıklamalarını “kabul edilemez” şeklinde nitelendirirken EURO.KO sözcüsü Mihalis Yorgallas ise İngiltere’nin Kıbrıs Rum tarafına müdahale etme çabasından söz etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise açıklamasında, Yeşil Hat Tüzüğü’nün “2004 referandumundan sonra Kıbrıslı Rumları cezalandırmak amacıyla kabul edildiğini” öne sürdü.

Fileleftheros gazetesi konuya ilişkin haberini “Moskova’yla Yükseltilmiş İşbirliği- Başkan: Tavsiyelere İhtiyacımız Yok” başlıkları altında verdi.

Gazete, Anastasiadis’in Moskova ziyaretini ön plana çıkardığı haberinde, Anastasiadis’in Rusya’dan, Kıbrıs sorununda daha aktif rol üstlenmesini talep edeceğini yazdı.

Anastasiadis’in 24-27 Şubat tarihleri arasında yapacağı ziyarette gündeminin yoğun olacağını ve en az on anlaşma imzalanmasının beklendiğini belirten gazete, Güney Kıbrıs ile Rusya ilişkisindeki bu gelişmelerin tepkileri de çektiğini belirtti.

İngiliz Yüksek Komiseri’nin açıklamalarına yer veren gazete, Anastasiadis’in de Todd’un açıklamalarına “biz egemen bir devletiz ve kararlarımızı veririz” cümlesiyle tepki gösterdiğini aktardı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Anastasiadis’ten Uluslararası Faktöre Eleştiriler.”

Simerini: “Doğrudan Ticaret Gündemde – Başkan Brüksel’de AB Kurumları Başkanlarıyla Görüşecek.”