KKTC’de yaz saati uygulamasına son vermeme kararı Rum tarafında tartışma konusu oldu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, alınan kararla ne mesajı verilmeye çalışıldığını sorgularken, siyasi partiler tepki gösterdi.

Fileleftheros gazetesine göre, Anastasiadis, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile yaptığı görüşmede, KKTC’de saatlerle ilgili alınan karara değindi.

Anastasiadis, “Kendisi bir yanda Cumhurbaşkanı Mustada Akıncı ile çözüm için çaba sarfederen, bir yanda da ‘Türkiye’nin bir parçasının Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’yle birleşeceği’ mesajı mı verilmeye çalışılıyor” yorumunda bulundu.

Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis, bu nedenle garantilerin, garantör güce avantaj sağlayacağını savunarak, garantör gücün yeni olgular durumunun tamamını kontrol etme nüfuzu uygulayacağı iddiasında bulundu.

SİYASİ PARTİLERİN TEPKİSİ

Öte yandan Rum siyasi partiler de konuyla ilgili açıklamalar yaparak, tepkilerini dile getirdi. 

Fileleftheros ve Politis gazetelerine göre, DİSİ, alınan kararın mantıksız ve kabul edilmez olup yanlış mesajlar verdiğini savundu. DİSİ, Kıbrıslı Türkleri kararı yeniden gözden geçirmeye çağırdı.  
 
Vatandaşlar İttifakı, kararın kulağa garip gelebileceğini ancak “sahte devlet” olarak tabir ettiği KKTC’nin, Türkiye ile tam olarak koordine içerisine girdiğini gösterdiğini savundu. İttifak “İşgal altındaki topraklarımızda Türkiye hüküm sürüyor” iddiasında bulundu.

Ekologlar “Yeni Sultan Erdoğan’ın kararı” sözleriyle eleştiri yaparken, ELAM, Kıbrıs sorununda politika değişikliğine gidilmesini istedi.

BM’YE DE SORULDU

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü Basın Sözcüsü Alim Sıddık, Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) sorusu üzerine yaptığı açıklamada, BM’nin, tarafların en kısa sürede bütünlüklü bir çözüme ulaşmalarına kolaylık sağlamaya odaklanmış olduğunu belirtti.

Sıddık, ayrıca bu tür konuları ne zaman ve nasıl ele alacaklarına iki tarafın karar vereceğine işaret etti.