Simerini “Başkan İsrail’e... Hükümet Enerji Konularıyla İlgili Açıklamalar İlan Ediyor” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in, İsrail’deki hükümetin oluşturulmasının hemen ardından gerçekleştireceği İsrail ziyareti Rum Sözcü Nikos Hristodulidis tarafından dün RİK’in öğlen programında açıklandığını yazdı.

Gazeteye göre “Kıbrıs ile İsrail arasında birçok enerji meselesi var. Hükümet çok yakında enerji de dahil çok önemli açıklamalar yapabilecek konumda olacak” diyen Hristodulidis,  AB ülkeleri tarafından bir enerji birliği kurulmasını çok olumlu bir fikir diye niteledi, Rum Yönetimi’nin enerji projesinin devam ettiğini, ENI’nin faaliyetleriyle sınırlı olmadığını anlattı.

HRİSTODULİDİS: “KIRBIS SORUNUNDA EKSPRES PROSEDÜRDEN SÖZ EDİLEMEZ”

Rum sözcü “başlaması halinde müzakerelerin Türkiye’nin tavrına bağlı olacağını” iddia ederek, “Kıbrıs sorununda ekspres-prosedürden hiçbir şekilde söz edilemeyeceğini” savundu.

Gazete, 12’nci parseldeki Afrodit yatağının artık geliştirme aşamasına geçeceği ve Anastasiadis’in Noble Energy üst düzey yetkilisi Kith Eliot’la Afrodit yatağının ticari ilan edilmesi ve geliştirilmesiyle ilgili projeleri görüşmelerinin ardından hidrokarbonlar konusunda önümüzdeki günlerde yeni gelişmeler beklendiğini yazdı.

ENI, SONDAJ SONUÇLARINI ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE AÇIKLAYACAK

Habere göre, ENI-KoGas konsorsiyumu 9’uncu parseldeki “Amathusa” yatağındaki sondajlardan elde ettiği sonuçları önümüzdeki günlerde ilan etmeye niyetleniyor.

ENI-KoGas’ın sonuçları her an Rum Yönetimi’ne sunabileceği belirtilen haberde, İtalyan-Kore konsorsiyumunun Rum Yönetimi’yle gelecekteki işbirliğinin de bu sonuçlara bağlı olacağına dikkat çekildi. Haberde, “çünkü değerlendirilebilir hidrokarbon yatağı bulmadaki ikinci bir başarısızlık ciddi sorunlar çıkaracak” ifadesini kullandı.