Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Mısır dönüşünde gerçekleştirdiği iki günlük temaslarının sonunda, Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis’in görevinden uzaklaştırılması için öngörülen prosedürlerin hayata geçirilmesini istediğini, bu bağlamda Başsavcı Kostas Kliridis’ten, Yorgacis’in görevinden uzaklaştırılması konusundaki anayasal hükümleri hayata geçirmesi için tüm olguları incelemesini talep ettiğini yazdı.

Hükümetin, argümanın çıkarlar çatışması şeklinde olduğunu yazan gazete, Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis’in eski eşi Andreas Yorgacis’in, dün akşam, Vgenopulos davasından istifa etmesiyle birlikte olguların değişebileceğini belirtti.

Gazete aynı haberinin içerisinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin de konuya müdahale etmesine karşın Hükümetin, Yorgacis’in istifa etmesi yöndeki tutumunu değiştirmeye yeterli olmadığını yazdı.

Habere göre Avrupa Merkez Bankası Başkanı Marios Draghi, Rum Merkez Bankası’yla ilgili olaylara ilişkin Anastasiadis’i telefonda aradı.

Rum Başkanlık Sarayı’ndaki toplantıya katılan Meclis’te temsili bulunan partilerin ise ortak bir tutum sergilediklerini yazan gazete, partilerin Yorgacis’in ve Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyelerinin istifasını talep ettiğini belirtti.

Habere göre Rum partiler ayrıca kamuoyu önünde gelişen olayların Rum Merkez Bankası kurumunu yaraladığı görüşünü de ortaya koydu.

YORGACİS

Rum Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis, Anastasiadis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Anastasiadis ile yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Merkez Bankası’na ilişkin olarak son 48 saat içerisinde meydana gelen olaylara hiç değinmeyen Yorgacis, görüşmede, Laiki Bankası’nın mal varlığına ilişkin düşüncelerini ortaya koyduklarını, Anastasiadis’in ise kendilerini dikkatle dinlediğini söyledi.

İstifasını sunup sunmadığı şeklindeki bir soru üzerine ise Yorgacis “Merkez Bankası Başkanı olarak görevimi icra etmeye devam edeceğimi söylemek isterim” şeklinde yanıt verdi.

Partilerin kendisine yönelik eleştirilerini nasıl göğüsleyeceği şeklindeki bir soru üzerine Yorgacis, ülkede bir anayasanın ve herkesin saygı duyması gereken yasalar bulunduğunu, bu anayasa ve yasaların Merkez Bankası’nın bağımsızlığını koruduğunu ifade etti.

ANASTASİADİS-MERKEZ BANKASI YÖNETİM KURULU ÜYELERİYLE DE GÖRÜŞTÜ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün ayrıca Merkez Bankası’nın icracı olmayan Yönetim Kurulu üyeleriyle de bir araya geldiğini yazan gazete görüşme sırasında Anastasiadis tarafından icracı olmayan yönetim kurulu üyelerinin istifa etmesi konusunu gündeme getirmediğini belirtti.

Gazete icracı olmayan yönetim kurulu üyelerinin, istifa etme niyetinde olup olmadıkları konusunda ise kartlarını açmadıklarını yazdı.

PARTİLER

Politis gazetesi “İstifa Konusunda Fikir Birliği-Siyaset Dünyası Merkez Bankası’nda Köklü Değişiklik İstiyor” başlıklı haberinde Rum Meclisi’nde temsiliyeti bulunan siyasi partilerin, dün Anastasiadis ile gerçekleştirdikleri toplantı sırasında, Merkez Bankası’nda köklü değişikliklerden yana tavır sergilediklerini belirtti.

Habere göre partiler, gerek Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis, gerekse Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyelerinin istifasını istedi.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in, partilerin görüşlerini talep ettiği iyi bir görüşme olduğunu söyledi.

Partiler ise yaptıkları açıklamada, Rum devletinin, vatandaşa verdiği imaj ve duruma ilişkin endişelerini dile getirdiler.

DİSİ, AKEL, DİKO, EDEK, Çevreciler ve Rum Vatandaşlar Hareketi görüşme sonrasında yaptıkları açıklamada, Yorgacis’in ve yönetim kurulu üyelerinin istifa etmesi gerektiğini belirttiler.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise yaptığı açıklamada bu marazi durumun devam etmesinin mümkün olmadığını, şaşkınlıkla tüm bu olanları takip eden Rum toplumunun karar alınmasını beklediğini ifade etti.