Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın “günümüz meydan okumalarını göğüslemek için birlik içerisinde mücadele verdiğini” söyledi.

Fileleftheros’un haberine göre, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı Yunan ayaklanmasının (25 Nisan 1821) yıldönümü dolayısıyla Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği tarafından verilen resepsiyonda konuşan Anastasiadis, rutin açıklama ile yetinmeyip, Güney Kıbrıs-Yunanistan mücadele birliğine vurgu yaptı.

Habere göre Anastasiadis Güney Kıbrıs’ın, Yunanistan’ın “insani krizin göğüslenmesi ve bir dayanışma Avrupa’sı” için verdiği mücadeleye tam destek belirtirken; Yunanistan’ın da Güney Kıbrıs’ın “Kıbrıs sorununa adil, yaşayabilir ve işleyebilir çözüm bulunması mücadelesine”  verdiği desteğe teşekkür etti.

Güney Kıbrıs’ın Yunanistan liderliği ve halkının sürekli desteğini hep yanında hissettiğini de söyleyen Anastasiadis “Helenizm bugün etrafını çepeçevre saran ekonomik boyunduruğu kırmak için başka bir mücadele veriyor. Bu mücadelenin de kazanılacağından eminim. 25 Mart yıldönümü bize, imkansızın imkanlı hale gelebileceğini ve milli testlerin birlik, mertlik ve kararlılıkla aşılabileceğini hatırlatıyor” dedi.

Rum ve Yunanların vicdan, dil, kültür, din ve sosyal değer ortaklıkları bulunduğunu söyleyen Anastasiadis “Birleşirsek ki birliğiz; ki Yunan hükümetinin ve Helen halkının desteğiyle egemenlik haklarımızı savunacağız” dedi.

“1821 AYAKLANMASI İZLEMEMİZ GEREKEN ROTAYI GÖSTEREN FENERDİR”

Aynı gazete “Ayaklanma Feneri İle Yıldönümü” başlıklı haberinde ise Rum siyasi parti başkan veya temsilcilerinin Yunan ayaklanmasının yıldönümü nedeniyle yaptıkları konuşmalarda “1821 mücadelesi öğretisini, Kıbrıs Helenizmi’nin bugün izlemesi gereken yol için referans” gösterdiklerini bildirdi.

Gazeteye göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru “25 Mart 1821 yıldönümü bugün için ilham kaynağıdır. Süregelen işgal, ekonomik ve kurumsal kriz içerisindeki Kıbrıs’ta 1821 izlememiz gereken rotayı gösteren fenerdir” dedi.

DİSİ Başkanı Averof Neoftiu “Helenizm milli ruh birliği ve milli mantık ile 1821’de kurtuluşunu başarmıştır” derken AKEL adına konuşan Eleni Mavru “birlik, mücadelecilik ve iyimserlik mesajı vermek istiyorum. Zor zamanlar geçiriyoruz ve bu mesajlar önemli ve gereklidir” ifadesini kullandı.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos “Helen halkı 1821’de bir ayaklanma başlatarak özgürlüğünü ve kendi kaderini belirleme hakkını kazanmıştır, bugün biz de kendi ayaklanmamızı yapmalıyız” dedi.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos “düşman 1821’deki aynı düşmandır, EDEK boyun eğmeyi değil mücadele ve ayaklanma yolunu seçiyor” iddiasında bulundu.

EURO.KO  Başkan Vekili Polis Pallikaros  “günün mesajı ortak hedef, birlik ve ruh birliğidir” derken Ekologlar ve Çevreciler Hareketi adına konuşan Andreas Masuras tarihin öğretilerinden ders çıkartılması gerektiğini, Vatandaşlar İttifakı adına konuşan Simos Angelidis ise “Helenizm olarak birleşir, inanır ve talep edersek imkansızı imkanlı hale getirebiliriz” ifadesini kullandı.