Politis gazetesi: “Kıbrıslı Türkler Yönelik 3+1 İle Akıncıya Hediye – Üç Artı Bir Güven Yaratıcı Önlem” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in aylar öncesinden bahsettiği, Kıbrıslı Türklere yönelik tek taraflı Güven Yaratıcı Önlemleri dün yaptığı yazılı bir açıklamayla duyurduğunu yazdı.

Habere göre Anastasiadis dün yaptığı açıklamada, Akıncı’nın GYÖ’leri görüşme niyetini memnunlukla karşıladığını belirterek şu duyuruyu yaptığını aktardı:

“1. Akıncıyla yapılacak ilk görüşmede Anastasiadis, Beşparmak dağlarında bulunan 28 adet anti personel mayın tarlasının yerlerini gösteren haritaları teslim edecek.

2. Güney Kıbrıs’ta bulunan ve (yabancı büyükelçiliklerin koruması altında olmayan) Kıbrıslı Türklere ait olan ibadet yerlerinin idaresi Evkaf’a devredilecek.

3. Lefkoşa’da bulunan Vatandaş Hizmet Merkezleri’ne, Kıbrıslı Türklere daha iyi hizmet verilebilmesi için Türkçe bilen memurlar alınacak.”

Gazete, bu üç önlem dışında Anastasiadis’in ayrıca, “Kıbrıs futbolunun birleşmesi çabalarını memnunlukla karşıladığını ve en kısa sürede sonuçlanmasını dilediğini” vurguladı.

Kıbrıslı Türklerin Anastasiadis’in açıkladığı önlemler konusunda verdikleri ilk tepkilerin “karışık ancak çoğunlukla olumlu” olduğunu da iddia eden gazete, Kıbrıs Türk kamuoyunun ve liderliğinin gündeminin dünkü Erdoğan-Akıncı “çatışmasıyla” dolu olmasından ötürü, Anastasiadis’in GYÖ’lerine yönelik dün herhangi bir tepki gelmediğini savundu.

Haberde, Kıbrıs Rum tarafından ise AKEL ve DİSİ partilerinin dün yaptıkları açıklamalarda Anastasiadis’in GYÖ’lerini memnunlukla karşıladıklarını belirtilerek, Kıbrıslı Türklerin olumlu yanıt vermelerini dilediklerini aktardı.

AKINCI-ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİNDE CUMARTESİ İHTİMALİ

Öte yandan gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün Anastasiadis ile Akıncı’nın cumartesi günü sosyal içerikli bir görüşme yapacaklarından söz ettiğini ancak Akıncı’nın bürosundan yapılan açıklamada “tarafların henüz bu konuda anlaşmadıkları” duyurusunun geldiğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis dünkü açıklamasında, Anastasiadis ve Akıncı’nın cumartesi günü öğle saatlerinde sosyal içerikli bir görüşme gerçekleştireceklerini ve görüşmeden doğal olarak Kıbrıs sorunu ile müzakerelerin yeniden başlaması konusunun da ele alınacağını iddia etti.

Gazete buna karşın Akıncı’nın bürosundan yapılan duyuruda, Akıncı’nın yoğun programına atıfta bulunularak, bu konuda henüz anlaşmaya varılmadığının ifade edildiğini aktardı.

Alithia gazetesi haberini: “Dört İyi Niyet Adımı – Anastasiadis: Güven Ortamı Yaratmak Gerekli – GYÖ’lerle Günaydın - Limasolluların Buluşması” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından aktardı.

Gazete, Anastasiadis’in GYÖ’lere ilişkin yazılı açıklamasını aktardığı haberinde, Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis’in de dün Anastasiadis-Akıncı görüşmesine dair yaptığı açıklamaya yer verdi.

Habere göre Hristodulidis açıklamasında, Akıncı’nın seçim öncesinde kapalı bölge Maraş konusunda yaptığı açıklamaları değerlendirerek, “şu ana kadar masada mevcut olan ve uluslararası toplumun bilgisi dahilinde olan tek önerinin Anastasiadis’in önerisi olduğunu” ifade etti.

Hristodulidis, Akıncı’nın önerisi konusunda “kamuoyuna yapılan açıklamaların dışında bir bilgileri olmadığını ve Akıncı’nın tezlerinin neler olduğu konusunda bu açıklamaları temel alamayacaklarını” belirterek “kesin olarak bilgilendirildiğimizde fikrimizi duyuracağız” şeklinde konuştu.

Anastasiadis-Eroğlu görüşmelerinde GYÖ’ler ele alındığında Kıbrıs Türk tarafının önerileri içerisinde Ercan Havaalanı’nın açılması önerisinin bulunmadığını iddia eden Hristodulidis, havaalanı konusunun şu ana kadar sadece kamuoyuna yapılan açıklamalarda var olduğunu savundu.

Hristodulidis ayrıca, Anastasiadis’in en kısa sürede Rum Ulusal Konseyi’ni toplantıya çağırma niyetini de açıkladı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla duyurdular:

Filelefheros: “Ortamı Güçlendirme GYÖ’leri – Cumartesi Günü Anastasiadis-Akıncı Randevusu Yok”.

Simerini: “Başkan Görüşmeye Peşkeşle Gidiyor – GYÖ’lü Görüşme”.

Haravgi: “GYÖ’ler Faydalı – Özlü Müzakerelerin De Zamanı”.