Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)Başkanı Nikos Anastasiadis, Rus uçaklarının ihtiyaç anında Ada'da ikmal yapabileceğini ve askeri üsleri kullanabileceğini belirtti.

Yunanistan, Mısır ve GKRY arasında gerçekleştirilecek üçlü toplantı için Atina'da bulunan Anastasiadis, Yunan devlet televizyonu ERT'ye konuştu.

Anastasiadis, GKRY ile Rusya arasında tarihi iyi ilişkiler bulunduğunu belirterek, "Bu ilişkileri daha da derinleştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Rum lider, "Almanya ve Fransa'ya sağladığımız kolaylıklar gibi aynı şekilde Rusya ile bir anlaşma sağladık. Örneğin, daha önce birçok kez yaptığımız gibi, Rus nüfusun bölgeden taşınması. Bu kapsamda, kritik durumlarda Rus gemilerine ve savaş uçaklarının ikmal yapmasına izin veriliyor. Bu, saldırı amaçlı değil, yardım olarak. Ancak, Rus savaş uçakları zor durumda kalırsa Andreas Papandreu askeri üssünü ya da diğer havalimanlarını kullanabilir" ifadesini kullandı.

Kıbrıs sorununa değinen Anastasiadis, Ada'da sürdürülen toplumlar arası müzakerelerde nihai bir çözüme yönelik iyimser bir atmosferin hakim olduğunu ancak taraflar arasında hala aşılması gereken ciddi farklılıklar bulunduğunu belirtti.

Bu konuda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve yardımcı olmak isteyen güçlerle hiçbir ön anlaşma bulunmadığını ifade eden Anastasiadis, "Türkiye'nin, kendisini de ilgilendiren bu ciddi konuların çözümüne fiili katkıda bulunması durumunda Ada'da çözüme ulaşabiliriz" dedi.

Anastasiadis, Ada'da olası bir çözümle bir bütün devletten iki toplumlu iki bölgeli federe bir devlet statüsüne geçileceğini belirterek "1960 Anayasası da Ada nüfusunun iki toplumlu olma özelliğine dayanıyordu. Yani, Kıbrıslı Rumların ve Türklerin çeşitli kurumlarda çoğunluk olmaları öngörülüyordu. Bir yerde alacak, bir yerde vereceksin. Bunu idrak etmemiz lazım. 41 yıl sonra birinin tamamen haklı olması ve diğerinin tamamen haksız olması kabul edilemez. Çözüme kavuşmak istiyorsak, her iki tarafın da endişelerinin karşılanması gerektiği aklımızda bulunmalı" şeklinde konuştu.

Kıbrıs'ta nihai çözümün, Annan Planı'ndan daha iyi olacağını ve bu çözüme Kıbrıs halklarının referandumlarla kendilerinin karar vereceğini belirten Anastasiadis, "Arzum, Kıbrıslı Rumlara ve Kıbrıslı Türklere, işgal orduları olmayan özgür bir vatan, çağdaş bir devlet ve barış içerisinde var olmalarına olanak sağlayacak güvenli bir gelecek bırakmak" diye konuştu.

Anastasiadis, Atina'da gerçekleştirilen üçlü toplantının GKRY, Mısır ve İsrail'in sözde münhasır ekonomik bölgelerinde tespit edilen ve Yunanistan'da olası tespit edilecek doğal gaz kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik olduğunu belirtti.

Akdeniz'de doğal gaz kaynaklarının tespit edilmesinin, İsrail, Lübnan ve Ürdün'ü de dışarıda bırakmadan komşu ülkeler arasında bir sinerji ve ittifak oluşturduğunu ifade eden Anastasiadis, "Bu kapsamda, İsrail ile Mısır arasındaki sorunların aşılabileceğine inanıyorum. Amaç gelecekte maliyeti uygun görülmesi durumunda enerji kaynaklarını Yunanistan aracılığıyla Avrupa'ya bağlamak" dedi.