Rumların, Anastasiadis Hükümeti’nin Kıbrıs sorunundaki icraatlarından memnun olmadığı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Hükümete olan güvenlerinin azaldığı bildirildi.

“Symmetron Market Research” adlı şirket tarafından, Kathimerini gazetesi hesabına yaptırılan, 20-27 Şubat tarihleri arasında, Güney Kıbrıs genelinde 18 yaş ve üstü 800 kişinin katılımıyla, rastgele telefon görüşmeleri şeklinde gerçekleştirilen anket, Rumların yüzde 77’sinin, Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki icraatlarından memnun olmadığını ortaya çıkardı. Yüzde 28’lik kesim, icraatlardan memnun olduğunu belirtti, yüzde 5’lik kesim ise bu soruyu “bilmiyorum/yanıtlamıyorum” şeklinde cevapladı.

Ankete göre, katılımcıların yüzde 54’ü, Anastasiadis hakkında olumsuz görüş belirtirken, yüzde 41’i olumlu görüş belirtti. 2013 yılında aynı şirket tarafından gerçekleştirilen anketle kıyaslandığında, Anastasiadis aleyhindeki görüşlerde yüzde 3’lük artış, olumlu görüşlerde de yüzde 4’lük azalma gözlemlendi.

Katılımcılar, her ne kadar Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki icraatlarını beğenmese de, Türkiye’nin sözde Güney Kıbrıs “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde sismik araştırma yapacak olan Barbaros Hayreddin Paşa gemisi için yayımladığı NAVTEX’in (denizciler için seyrüsefer duyurusu) ardından müzakerelerden çekilme kararını büyük oranda desteklediğini beyan etti. Katılımcıların yüzde 68’i, Anastasiadis’in bu kararını olumlu, yüzde 15’i olumsuz bulurken, yüzde 18’lik kesim bu soruyu yanıtlamadı.

Rumların, Hükümet ve kurumlara olan güveninin de oldukça azaldığının gözlemlendiği ankete göre, katılımcıların yüzde 75’i Hükümete güvenmediğini, yüzde 24’ü de güvendiğini beyan etti. Rumların AB’ye olan güveni ise yüzde 21 ile sınırlı kaldı.

Rum Meclisi’ne olan güvenin yüzde 16’larda seyrettiği ankette, Rum Merkez Bankası, sendikalar, yargı erki, Başsavcılık gibi kurumlara olan güvensizlik de dikkat çekti.

Hükümete, bugünkü ekonomik krizin aşılacağı konusundaki güven de azalma gösterdi. Katılımcıların yüzde 59’u, bugünkü Hükümet’in, ekonomik krizden çıkış ve kalkınma koşulları oluşturabileceği konusuna olumlu bakmadığını beyan etti. Katılımcıların yüzde 36’sı ise, bu konuda Hükümet’e güveniyor.

Katılımcılara, ilerleyen günlerde seçim olsa, hangi partiye oy verecekleri sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 21’i bu soruya DİSİ, yüzde 15,7’si AKEL, yüzde 7,1’i DİKO, yüzde 5,4’ü Vatandaşlar İttifakı, yüzde 3’ü KS EDEK, yüzde 2,4’ü Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, yüzde 1,1’i Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM), yüzde 2,9’u diğer partiler yanıtını verdi. Yüzde 6,2’lik kesim boş oy atacağını beyan ederken, yüzde 21,3’ü seçimi boykot edeceğini belirtti, yüzde 12,5’lik kesim de bu soruyu yanıtsız bıraktı.

Hükümetin mali konuşlardaki icraatları sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 76’sı, icraatlardan memnun olmadığı, yüzde 23’ü de memnun olduğu konusunda görüş belirtti.