Sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 55’inci kuruluş yıldönümü” açıklamasında, “taraflardan biri veya öteki için dengesiz bir çözüm sürdürülebilir seçenek olmayacak” diyen Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu sözlerinin DİKO yanında DİSİ’yi de rahatsız ettiği haber verildi.

Alithia, 1 Ekim açıklamasında, “taraflardan biri veya öteki için dengesiz bir çözüm sürdürülebilir seçenek olmayacak” ifadesini kullandığına dikkat çektiği Anastasiadis’in açıklamasının satırbaşlarına şöyle yer verdi:

ANASTASİADİS: “BUGÜNE KADAR ANLAŞMAZLIKLARIN ÜZERİNE KÖPRÜ KURDUK, AMA ANLAŞMAZLIKLAR DA SAPTADIĞIMIZI GİZLEMİYORUM”

“Kıbrıs sorununun, uzlaşılanlara mutlak saygıyla çözümü, içerisinde ideal kalkınma ve refah şartlarını oluşturacağımız bir çerçeve olacak. Kıbrıs sorununun bu konjonktürde kapsamlı çözümünden Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler yararlanacak.

Bugün önümüzde, Kıbrıs sorununun kesin çözülmesi ümidimizi canlandıran açık bir fırsat penceresi var. Bu pencerenin temelini, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile diyalogla, karşılıklı saygıyla ve samimiyetle halkımızın barış ve ilerleme ortak vizyonunu aynı kararlılığı ve cesareti paylaştığımız inancı oluşturuyor.

Bugüne kadarki müzakerelerde anlaşmazlıkların üzerine köprü kurmayı başardık ancak elbette Kıbrıs sorununun bazı yönlerinde görüş ayrılığı da saptadık, bunu gizlemiyorum. Halkı, kurumları, ekonomiyi yeniden birleştirecek bir Avrupa devleti vizyonumuzun her türlü maksadı aşacağına ve Türkiye’nin, söylemin ötesinde pratikte de destek vereceğine, uluslararası unsurun da diğer güçlerin de bu istikamette nüfuz kullanacağına inanmak istiyorum.”

Politis; “Açıklama Konusunda Zıtlaşma... Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin Sorumlulukları İfadesi DİKO’yu Irgaladı” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in 1 Ekim’de düzenlenen askeri resmigeçidi izledikten sonra yaptığı kısa konuşmanın, DİKO’yu ve DİSİ’yi kızdırdığını haber verdi.

DİKO

Gazeteye göre, DİKO Basın sözcüsü Hristiana Erotokritu, “Başkan Anastasiadis, trajik darboğazlar konusunda Kıbrıs Rum tarafına sorumluluk atmayı tercih etti. Mesnetsiz, tarihi açıdan dayanaksız, zararlı ve sadece Kıbrıs Cumhuriyeti’nin itibarını zedelemek isteyenlerin işine yarayacak ifadeler kullandı” vurgusunu yaptı, şu soruyu yöneltti:

“Anastasiadis’in, bölünmüş kalması mı vatanın çıkarına mı sorusunun muhatabı Kıbrıslı Rumlar mıydı yoksa gerçek suçlular olan Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı mı?”

DİSİ

DİSİ Siyasi Planlama Sorumlusu Haralambos Stavridis ise Anastasiadis’in açıklamasının, her 15 ve 20 Temmuz’da yaptığı açıklamalardan bir farkı olmadığını belirterek, “Yine bir kısım Kıbrıslı Rumun ve Kıbrıslı Türkün trajik hatalarının Türkiye’ye bölücü planını uygulama fırsatı verdiğinden söz etti” dedi.

“Eskinin etnik bölünmelerinin yeniden canlandırılmasına ortak olmayacağız” diyen Stavridis, Rum siyasi partilerine ve halkına “Halkın hainler ve vatanseverler, çözüm yanlıları ve çözüm düşmanları diye bölünmesini önleme” çağrısında bulundu.