Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Brüksel’de Hürriyet gazetesine yaptığı ve dün yayınlanan röportajı Rum basınında geniş yer bulurken, Rum siyasi partilerden gelen yorumlar ise çeşitlilik gösterdi.

Fileleftheros gazetesi, Anastasiadis’in röportajının özetini; “Güvenlik İçin Dengeli Çözüm – Başkan BM Güçlerinin Çözümünün Uygulanması Denensin Diyor” başlıkları altında yansıttı.

Gazete, Anastasiadis’in Hürriyet’e söyleşisinde, “Türkiye’deki hükümet kurma süreci veya erken seçimin Kıbrıs sorununu etkileyebileceğini söylediğini” belirtirken, “çözüme ulaşılması durumunda,  modern bir Avrupa devletinde yabancı orduların varlığının geçmişte kalması gerektiğini söylememe bile lüzum yoktur” şeklinde konuştuğunu aktardı.

Habere göre Anastasiadis söyleşisinde ayrıca, “Kıbrıslı Rumların, Türkiye karşısındaki güvenliğini dikkate almamız gerekiyorsa Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumlar karşısındaki güvenliğini de dikkate almamız gerekir” ifadesini kullandı.

Gazete, Anastasiadis’in söyleşisine Rum siyasi partilerden gelen ilk tepkilerin ise çeşitlilik gösterdiği yorumunda bulundu.

Habere göre DİKO’dan yapılan açıklamada, Anastasiadis’in garantörlüğe değinen ifadelerinin, “ciddi soru işaretleri yarattığı, Anastasiadis’in, modern devletlerde garantilere ihtiyaç olmadığını söylemesine karşın Kıbrıslı Türklerin Kıbrıslı Rumlar karşısındaki güvenliğinden bahsettiği” ifade edildi.

KS EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Anastasiadis’in söyleşisinde, “Kıbrıs sorununun özü olan işgal, devam etmekte olan istila ve insan haklarının çiğnenmesine değinmekten kaçındığı” yorumunda bulundu.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis ise, Anastasiadis’in garantiler ve yabancı askerler konusunu gündeme getirmesine karşın, bir süre önce verdiği bir söyleşide, “Şubat ayında varılan Anastasiadis-Eroğlu anlaşmasına bile ters düşecek şekilde, bu konuların müzakerelerin sonunda görüşüleceğini söyleyen Mustafa Akıncı’ya yanıt vermekten kaçındığını” ifade etti.

EURO.KO partisi açıklamasında, Anastasiadis’in Türkiye ve Kıbrıs Türk liderliğine bazı mesajlar gönderdiğini ve bu mesajların alınmış olmasını temenni ettiğini belirtirken, Vatandaşlar İttifakı ise Anastasiadis’in garantilere yaklaşımından memnuniyet duyduğunu vurguladı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “Modern Devletlerde Garantiler Yok – Seçimler Etkiliyor”.

Haravgi: “Modern Devletler Garantilere İhtiyaç Duymaz”.

Alithia: “Anastasiadis’ten Türkiye’ye Net Mesaj – ‘İşarete İhtiyacımız Var’

Simerini: “Garantiler Çağdışı”.