Rum basınında bugün, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kısa zaman önce İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretin değerlendirmesinin yapıldığı yorum haberlere yer verildi.

Politis gazetesi; “Kıbrıs Doğal Gazının Mısır’a İhracı Kostüm Provası” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İsrail’e gerçekleştirdiği resmi ziyaretin, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerdeki mükemmel atmosferi doğruladığını, buna paralel olarak, özellikle 12’nci parselde bulunan Afrodit yatağının ticari açıdan kârlı olduğuna dair açıklamanın ardından, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki (MEB) enerji planlamalarıyla ilgili gelişmelere işlerlik kazandırdığını yazdı.

Mısır’daki iki doğal gaz sıvılaştırma terminaline Rum MEB’inden boru hattı gitmesinin, Mısır’a doğal gaz satılmasının yolunu açtığını da yazan gazete, bunun aynı zamanda şekillenmekte olan Güney Kıbrıs-Mısır-İsrail enerji üçgenini de pratikte güçlendirmekte olduğunu kaydetti.

Bununla birlikte gazete, bahse konu süreçte son sözün, devletlerin ötesinde, sürece müdahil şirketlerde olduğuna da vurgu yaptı.

Gazete, “Afrodit Önde” ara başlığını kullandığı haberinde, “bildiği bir kaynağa dayanarak”,  zaman takvimlerine bağlı olarak, Afrodit yatağının değerlendirilmesi planının, İsrail’in Leviathan parselinden en azından zamansal olarak daha önde olduğunun net olarak ortaya çıkmakta olduğunu da kaydetti.

Gazete, İsrail’in başlangıçta, Afrodit yatağının (sıvılaştırılmış Mısır doğal gazı kaynağı olarak) Leviathan parselinin yerine geçmesi perspektiflerine iyi gözle bakmamasına rağmen, Delek ile İsrail’deki tekelleşme karşıtı kuruluşla alakalı olarak bir sonuca varılamamasının, planlamaların yeniden şekillendirilmesine yol açtığını yazdı.

Gazete, “yine bildiği bazı kaynaklara dayanarak”, İsrail için stratejik olan hedeflerin, Güney Kıbrıs-Mısır işbirliğinin amacına ulaşması, aynı zamanda iki ülkenin MEB sınırlarının her iki yakasında bulunan ortak hidrokarbon yataklarından ortaklaşa istifade edilmesi anlaşmasının sonuçlandırılması olduğunu da kaydetti.

Gazete, bu iki meselenin de Anastasiadis’in kısa zaman önce İsrail’e gerçekleştirdiği ziyarette ele alındığını belirtti.

Gazete; “Boru Hatları” ara başlığını da kullanarak, boru hatlarının izleyeceği yolun gelecekte büyük öneme sahip olacağını da yazdı ve İsrail MEB’inin gelecekte Türkiye ile birleşmesinin yalnızca Kudüs ile Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşmesinden geçmediğini, bunun Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelere bağlı olduğunu da kaydetti.

Gazete, Mısır’a doğal gaz ihracının nasıl işleyeceğinin de bunda rol oynayacağını ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise; “Kıbrıs-İsrail İşbirliğinin Büyük Adımları Eylül’de” başlıklı haberinde, Rum kesimi ile İsrail arasındaki işbirliğinin büyük adımlarının önümüzdeki Eylül ayında atılmasının beklendiğini ve o zaman her iki tarafın da deniz sınırları arasında uzanmakta olan ortak enerji kaynaklarının ortaklaşa istifadesi için bir anlaşmaya varacaklarını yazdı.

Enerji kaynaklarından ortaklaşa istifade edilmesi konusundaki prosedürlerin halihazırda başlatıldığını yazan gazete, önümüzdeki haftalarda konu hakkında bir dizi ziyaretler yapılacağını anımsattı.

Tarafların hedefinin; önümüzdeki Eylül ayına kadar ortaya bir sonuç çıkması olduğunu kaydeden gazete, bu anlaşmanın imzalanmasının Güney Kıbrıs açısından bir ilk olacağını belirtti.

Rum hükümetinin hedefinin, bunun hemen akabinde, denizde sınır komşuluğu bulunan başka devletlerle de ilgili anlaşmalar yapılması olduğunu kaydeden gazete, gündemin ilk sırasında Mısır’ın bulunduğunu belirtti.

Kathimerini gazetesi ise; “Kıbrıs ile İsrail Arasındaki Enerji Üç Eksen” başlıklı haberinde, iki ülke arasındaki gelişmiş ilişkilerin ilk unsurunun, (iki ülkenin ortak enerji kaynaklarından ortaklaşa istifade edilmesi olarak adlandırılan) denizdeki işbirliğinin kurallarını düzenleyecek olan çerçeve üzerinde mutabakata varılmasıyla ilgili olarak 2012 yılından bu yana gerçekleştirilen müzakerelerde bir sonuca varılması olduğunu belirtti.

İsrail parselini idare eden şirketin, Afrodit yatağından elde edeceği ticari hakların oranı konusunda mutabakata varılması için gerek devletler, gerekse de şirketler düzeyinde dört yıldır temaslar yapıldığını yazan gazete, gerçekleştirilen temasların, sismografik verilerin ortaya koyduğu bulgular temelinde yapılmakta olduğunu ve bunların da Afrodit yatağının komşu İsrail yatağına giriş yaptığını gösterdiğini belirtti.

Gazete; tarafların, İsrail’e tahsis edilecek olan kazanç oranı konusunda mutabakata varmaları gerektiğini ifade etti.

Açıkta kalan ikinci konunun ise İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın deniz altından elektrik kablolarıyla bağlanması olduğunu yazan gazete, üçüncü konunun ise iki ülkenin doğal gaz yataklarının işletilmesi maliyetinin azaltılması için işbirliği yapılması perspektifi olduğuna dikkati çekti.

Simerini gazetesi ise; “Anastasiadis İsrail’den Valizlerinde Ne Getirdi” başlıklı haberinde, Rum kesiminin İsrail ile gerek AB’ye yönelik, gerekse Mısır ile birlikte, stratejik bir derinlik inşa etmeye kararlı göründüğünü yazdı ve başrolde de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bulunduğu yorumunu yaptı.

Alithia gazetesi ise; “Anastasiadis İsrail’den Ne Getirdi” başlıklı yorum haberinde, Anastasiadis’in İsrail ziyaretiyle ilgili değerlendirmelere yer verdi ve iki ülke hükümetlerinin, ekonomik kalkınma ve Doğu Akdeniz bölgesindeki politik istikrar perspektifiyle birlikte büyümüş olan işbirliğine birçok yatırım yaptıklarını yazdı.