Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum partilerin yaptıkları açıklamalarla Kıbrıs sorununda, ekonomi ve diğer temel konularda değişikler talep ettiğini yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bugün yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında kartlarını açmasının ihtimal dışı olmadığını yazan gazete, temel değişikliğin, bakanlıklardaki gibi Rum Başkanlığı’na genel müdür atanmasıyla olduğunu: bununla birlikte Başkanlık Bürosu Genel Müdürlüğü mevkiinin devam edeceğini anımsattı.

PARTİLER

Habere göre, AKEL konu hakkında yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in geniş kabul gören bir hükümet değişikliği önerisinin herhangi bir şansının bulunmadığını belirtti. Anastasiadis’in kamu oyu önünde hükümet tercihlerinin ve politikalarının başarısızlığını kabul ettiği ifade edildi.

AKEL, Kıbrıs sorunun ele alınması ve ekonomi konularında ciddi görüş ayrılıklarının bulunduğunu ifade etti. Ülkenin karşı karşıya kaldığı büyük sorunların göğüslenmesi karşısında uzlaşıcı çözümler bulunması için karşılıklı saygı ve uzlaşmanın bulunması gerektiği belirtildi.

DİKO, Anastasiadis’in önerisinin çıkmaz itirafı olduğunu belirtti ve hükümet değişikliğinin anlamının olabilmesi için, kurulacak geniş kabul gören hükümetin hangi siyasi temeller üzerine kurulacağının netleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Anastasiadis’in ekonomideki siyasi çıkamaz ve Kıbrıs sorunundaki başarısız siyasetin devam etmesine uzlaşı gösterecek bir “tasdik organı veya alkışçı” istiyorsa, bunun parçası olmayacağını belirten DİKO, Kıbrıs sorununda yeni bir strateji belirlenmesi, Eroğlu-Anastasiadis anlaşmasından kurtulma ve ekonomide talepkar bir politikanın uygulanması önerisinde de bulundu.

KS EDEK ise, Türk “meydan okumalarının” ele alınmasında, Kıbrıs sorununda ve ekonomi konularında Anastasiadis ile kendilerini ayıran görüş ayrılıkları görmezden gelinmeksizin ulusal bir uzlaşma sağlanması önerisinde atıfta bulundu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önerisini memnuniyetle karşılayan Rum Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında bu zor zamanlarda halk ve liderlik arasında birliğe gereksinim olduğunu belirtti.

ANASTASİADİS BUGÜN BAŞKANLIK’TA

Alithia gazetesi Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, pazar günü adaya dönmesinin ardından bugün görevine başlayacağını yazdı.

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bu sabah, yurt dışında bulunduğu sürece kendisine vekalet eden Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile bir araya gelecek.

Anastasiadis, bunun akabinde Bakanlar Kurulu toplantısına katılacak.

ANASTADİADİS BASINA AÇIKLAMALARDA BULUNACAK

Politis gazetesi ise Anastasiadis’in, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına açıklamalarda bulunacağını belirtti.

Gazete, Anastasiadis’in basın toplantısı çerçevesinde Rum Başkanlığı’nda yapılması gündemde olan  değişiklikler konusunda somut açıklamalarda bulunmasının da beklenmediğini yazdı.