Rum siyasi partileri, Rum yönetimini son zamanlarda Kıbrıs sorununda tutarsız açıklamalar yapmak ve müzakere sürecini karartmaya çalışmakla suçladılar ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum Ulusal Konseyi’ni “derhal” toplayarak bilgilendirme yapmasını talep ettiler.

Simerini müzakerelerdeki gelişmeler ve Kıbrıs sorununun perspektifleri hakkında partilerin ve halkın bilgilendirilmesi ortak talebinin dile getirildiği parti açıklamalarını “Partiler Bilgi İstiyor... Başkan’dan Ulusal Konsey’i Derhal Toplamasını Talep Ediyorlar” başlığıyla aktardı.

Habere göre DİKO, EURO.KO, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, Vatandaşlar İttifakı BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “çözüme son kilometre kaldığı” yönündeki açıklaması ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “genel seçimlerden önce anlaşma umduğu”  açıklamalarını şaşkınlıkla karşıladı.

“EIDE’Yİ AŞIRI İYİMERLİKLE SUÇLARKEN SEÇİM ÖNCESİNDE ANLAŞMA ÜMİDİ DİLE GETİRİYOR”

DİKO, Anastasiadis hükümetinin tutarsız açıklamalar yaptığını belirterek, bir gün Eide’yi aşırı iyimser olmakla suçlarken ertesi gün 2016 genel seçimlerinden önce anlaşma olması ümidi dile getirdiğine dikkat çekti. “Başkan Anastasiadis ‘iyi havadan’ söz ediyor, Akıncı da bizi hellim konusunda ‘krizle’ tehdit ediyor! Başkan, DİSİ ve AKEL, halkı ve geriye kalan siyasi partileri karanlıkta tutmak istiyor. Gerçekte ne konuştukları ve neleri kabul ettikleri konusunda halka bilgi vermekten korkuyorlar mı? Annan planının yeniden gündeme getirilip dayatılmasını mı konuşuyorlar?” diye sordu.

“SON İKİ AYDA NE DEĞİŞTİ”

EDEK Anastasiadis’in yabancı yetkililerle görüşmelerinde müzakere sürecini şirin göstermeye çalıştığına dikkat çekerek, bu tutumunun dayanağını partilere ve halka açıklamasını istedi, “son iki ay içerisinde işgal bölgelerinin Türkiye’ye entegrasyon çabası, Akıncı’nın taksimci tezleri ve sahte devletin AB tarafından aşamalı olarak yükseltilmesinden başka ne değişti?” diye sordu.

EURO.KO son Konsey toplantısının üzerinden çok zaman geçtiğini, bu dönemde birçok gelişme olduğunu vurgulayarak, Anastasiadis’in müzakerelerdeki durumun ne olduğu, Eide’nin sözünü ettiği ilerlemenin ne derece doğru olduğu konusunda bilgi vermesi gerektiğini kaydetti.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, Eide’nin ve Anastasiadis’in bu kadar iyimser olmasının nerden kaynaklandığını sordu. Anastasiadis’in bu dönemle ilgili kapsamlı bilgilendirme yapma zamanı olduğuna dikkat çekerek “Çünkü Türk yetkililerin açıklamalarından başka veriler çıkıyor. İlerici Akıncı tarafından bile her gün değişmez Türk tezleri dile getirilirken bu kadar iyimserlik şaşırtıcı” vurgusunu yaptı.

Vatandaşlar İttifakı Anastasiadis’i “Türk uzlaşmazlığını şikayet etme fırsatını değerlendirmek yerine iki tarafın iyi niyetinden ve success story (başarı hikayesi) fırsatından söz etmekle” suçladı. Yoğunlaştırılmış müzakerelerde açıklama yapılmaması kararlaştırıldığı için Konsey’in derhal toplanarak bilgi verilmesi gerektiği görüşünü ortaya koyarken Anastasiadis’i “Mayıs genel seçimleri öncesinde Kıbrıs sorununun çözümü konusunda ümit tacirliği yapmakla” suçladı.

Fileleftheros haberi “Partiler Gelişmeler Hakkında Bilgi İstiyor” başlığıyla aktardı.