Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyaret ve iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar İngiltere parlamentosunda gündemi meşgul etmeyi sürdürüyor.

Fileleftheros gazetesi: “Foreign Office Anastasiadis’in Moskova Ziyareti Konusunda Milletvekillerinin Bombardımanına Maruz Kalıyor – Üsleri ve Ukrayna’yı Hatırlattı” başlıkları altında verdiği haberinde, İngiltere’nin Anastasiadis’in Rusya ziyareti konusunda “diplomatik dil” benimsemeye başladıklarını ancak Ukrayna konusuna atıfta bulunmaktan da geri kalmadıklarını yazdı.

İngiliz milletvekillerinin parlamentoda İngiltere Dışişleri Bakanlığını soru yağmuruna tutmaya devam ettiklerini belirten gazete, İngiltere’nin AB Bakanı David Lidington’un bu yöndeki sorulara yanıt verdiğini aktardı.

Habere göre Lidington, Güney Kıbrıs ile Rusya arasında imzalanan askeri de dahil tüm anlaşmalara ilişkin ifadeler konusunda bilgi sahibi olduklarını belirterek “Anladığımız kadarıyla askeri unsurlar mevcut anlaşmaların devamı niteliğindedir” şeklinde konuştu.

Lidington, İngiltere’nin Güney Kıbrıs’la askeri ve güvenlik alanlarındaki bir dizi konuda ilişkilerini sürdürdüğünü belirterek AB’nin Rusya’ya, Ukrayna’daki eylemlerinin uluslar arası hukukun çiğnenmesi anlamına geldiğini ilettiğini ve Güney Kıbrıs’ın da aralarında bulunduğu tüm üye ülkelerin Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulanmasını onayladıklarını sözlerine ekledi.

FİLİMONOF: “ZİYARET KIBRIS’IN EGEMENLİK HAKKI”

Gazete diğer bir haberinde, Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Sergei Filimonof’un Anastasiadis’in Rusya ziyaretine ilişkin İngiltere ve ABD’den gelen tepkilere “ziyaretin Kıbrıs’ın egemenlik hakkı olduğu”  sözüyle yanıt verdiğini yazdı.

Habere göre Filimonof, AB’nin Ukrayna ve Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki eylemleri konusunda ise iki yüzlü bir politika izlediğini öne sürdü.