Güney Kıbrıs’taki muhalefet partilerin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Sigma TV’ye verdiği söyleşide, Kıbrıs sorununa ilişkin söylemlerine tepki gösterdiği belirtildi.

Simerini gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in söyleşine yönelik tepkilerin yanı sıra, Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban’a sunduğu belgenin sızdırılmasına ilişkin açıklamaların da devam ettiğini yazdı.

Habere göre DİKO yaptığı açıklamada, söyleşi sırasında söz konusu belgenin sızdırılması konusunda Anastasiadis’in hayal kırıklığına uğradığı ve bunun, kendisini düşündürdüğü şeklindeki açıklamasına atıfta bulunarak, Anastasiadis’in, icraatlarıyla hem fikir olmayanların çözüm istemediği ve bilgilendirilmemesi gerektiği dogmasını benimseyerek demokrasi ve diyaloğun anlamını bozduğunu belirtti.

DİKO açıklamasında ayrıca Anastasiadis’in izlediği taktik ve stratejinin başarısızlığa uğramasına karşın, Kıbrıs sorununda izlediği yolun yanlış olduğunu anlamamakta ısrar ettiğini de dile getirdi.

EDEK yaptığı açıklamada, çözüm istenmemesinin partilere yüklenmesi argümanını, “hakaret edici” olarak nitelendirdi ve bu tezin başrol oyuncularının, Kıbrıs sorununu adil ve yaşayabilir bir çözüme ulaştırmamakla birlikte “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin dağılmasına, ülkenin bölünmüşlüğünün meşrulaşmasına neden olan Annan Planı’nı destekçileri olduğunu belirtti.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis, Anastasiadis’in garantilerle ilgili söylemini yorumladı.

Perdikis, adada, yabancı garantilerin ve askeri üslerin kalmasıyla Kıbrıs sorununun çözümünün mümkün olmadığını belirterek, yabancı garantilerin herhangi bir şekilde kalmasına kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Rum Vatandaşlar İttifakı Basın Sözcü Vekili Andreas Apostolos ise açıklamasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, müzakere belgelerinde kayda geçirilecek olan “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin devamına ilişkin net bir görüşün açıklığa kavuşturulmasını istemesi gerektiğini belirtti.

BELGENİN SIZDIRILMASI KONUSU

EDEK, Anastasiadis’in belgesinin basına sızdırılması konusunda dün yaptığı açıklamada, BM dışında, Türk tarafının elinde bulunan bir belge için maksatlı olarak çok gürültü koparıldığını belirtti.

Söz konusu gürültünün, Rum Başkanlığı ve onun siyasetini destekleyenler tarafından koparıldığını belirten EDEK bunun, partilerin bilgilendirilmemesi için yapıldığını ifade etti.

EVRO.KO Gençlik Kolları Başkanı Andreas Televantos konu hakkında yaptığı açıklamada bunun belgenin sızdırılması konusunda araştırma yapılmasını istedi.