Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Mısır’ın “Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde”, Rum MEB’indeki parsellerle komşu olan bir parselde büyük bir doğal gaz yatağı tespit edilmesiyle ortaya çıkan gelişmelerin, Rum Yönetimi’nin jeostratejik ve jeopolitik rolünü yükseltmekte olduğunu söyledi.

Alithia gazetesinin haberine göre Anastasiadis, Mısır MEB’inde doğal gaz yatağı tespit edilmesinin, 12’nci parselden Mısır’a doğal gaz nakledilmesi konusunda, Mısır’la gerçekleştirilmekte olan müzakereleri ise bozmadığını ifade etti.

Gazeteye göre, dünkü liderler görüşmesi çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla ara bölgede gerçekleştirdikleri müzakerenin akabinde, Başkanlık konutuna dönüşünde basına açıklamalarda bulunan Anastasiadis, Mısır MEB’inde doğal gaz yatağı tespit edilmesini nasıl değerlendirdiğinin kendisine sorulması üzerine “kesinlikle olumlu” yanıtını verdi.

Gazeteye göre Anastasiadis, “10, 11 ve 12 numaralı parsellerimizin sadece 6 kilometre uzağında ve komşu olduğu hesaplandığında, hiç kimse, içerisinde çok büyük doğal gaz miktarları olabilecek bölgelerin buna uzanmadığını ve komşu olmadığını söyleyemez” dedi.

Ortada başka parametreler bulunduğunu da dile getiren Anastasiadis, sözlerinin devamında, Akdeniz’deki büyük rezervlerin, alternatif enerji kaynağı olarak, AB için büyük bir ilgi kaynağı teşkil ettiğini ve edeceğini de ifade etti.

Anastasiadis, “Kıbrıs olmadan, Avrupa’ya ne de Türkiye’ye doğal gaz aktarılamayacağına” da işaret etti.

Anastasiadis “Türkiye’nin kendi ihtiyaçları veya kendi politikasına ait sebepler için, İsrail ve Mısır’la olan ilişkilerini iyileştirmeyi isteyeceğini varsayarsak, o halde Kıbrıs sorununu çözmesi gerekeceğini” de söyledi.

“Bunu istesinler veya istemesinler, herhangi bir boru hattının ya Kıbrıs üzerinden, ya da MEB’i içerisinden geçmesi gerekeceğini” dile getiren Anastasiadis, bunun Rum Yönetimi’nin rolünü yükseltmekte olduğunu, aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözümü ihtiyacını artırdığını sözlerine ekledi.

Gazete, doğal gaz konusuna da yer ayırdığı haberinde, Mısır MEB’inde doğal gaz yatağı keşfedilmesinin, Rum doğal gazının durumunu (dağıtımını) ticari açıdan karmaşık hale getirebileceğini, ancak konuyla ilgili ilk değerlendirmelerin, birçok sebepten dolayı olumlu olduğunu ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise “Norveçli PGS Şirketi 11 Numaralı Parselde Jeolojik Devamlılıktan Bahsediyor” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, Mısır’ın MEB’inde tespit edilen devasa yatağın, Rum MEB’i içerisine kadar uzanma olasılığı olduğunu söylediklerini aktardı.

Gazeteye göre Anastasiadis dün yaptığı açıklamada, “bunun Rum MEB’ine uzanmasının ihtimal dışında olmadığını” ifade etti.

Öte yandan haberde, son sekiz yıldır Rum MEB’inde iki ve üç boyutlu sismik araştırmalar yapan Norveçli PGS şirketinden gelen olumlu mesajlara da yer verildi.

PGS şirketi tarafından açıklandığı üzere, 2013 yılının yazında 11’inci parselin büyük bir kısmında üç boyutlu sismik araştırmalar yapıldığını yazan gazete, ilgili haritaların da verdiği tanımlamayla, Mısır’ın MEB’indeki yatağın 11 numaralı parselin içine kadar uzanmasına dair çok büyük olasılıklar olduğunun belirtildiğini ifade etti.

Gazete, bunun da ötesinde, Mısır’ın “Zohr- 1X” isimli yatağındaki başarılı sondajın jeolojik tespitlerinin de ardından, Norveçli PGS şirketinin, 11’inci parselde de aynı jeolojik şartlar ve yapılar olduğunu vurguladığını belirtti.

Simerini gazetesi ise “Enerji Değiş Tokuşuyla Çözüm” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Mısır MEB’inde doğal gaz yatağı bulunması sebebiyle, dün Türkiye’ye mesaj gönderdiğini yazdı.

Gazeteye göre, Rum Hidrokarbon Şirketi (EİK) Başkanı Tula Onifriyu ise açıklamasında, Mısır’daki yatağın keşfinin Rum kesimi için de olumlu perspektifler ortaya çıkarmakta olduğunu söyledi.

Onifriyu, Rum MEB’indeki 12’nci parselde bulunan “Afrodit” yatağından doğal gaz satın almakla ilgilen yaklaşık 10 şirket bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Politis gazetesi ise “12’nci Parsel İkinci Planda” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Mısır MEB’indeki devasa hidrokarbon yatağının, Kıbrıs’ı jeostratejik açıdan yükselttiğini söylediğini ve 12’nci parselden doğal gaz satılması meselesini ise ikinci sıraya koyduğu” yorumunu yaptı.