Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in,  BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’dan “olgunlaşmamış konferanslara gidilmemesini” talep ettiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün akşam , Kıbrıs saati ile 22:00’de, New York’ta BM Genel Sekreteri Ban ile 20 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdiğini yazarken habere geniş bir şekilde yer verdiler.

Gazete, haberi  “Alelacele Hareketlere Hayır-Anastasiadis Ban’dan “Olgunlaşmamış Konferanslara Gidilmemesini” Talep Etti” başlıklarıyla verdi.

Gazete BM Genel Sekreteri Ban’ın, Anastasiadis’in söylediklerine mutlak anlayış gösterdiğini de yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Ban ile görüşmesinin kısa olmasına karşın oldukça özlü olduğunu ve yaratıcı olduğunu ifade etti.

Anastasiadis, Ban’ın ilk olarak BM Genel Kurulu’nun gündemi olan, mülteci krizi ve iklimsel değişiklikler gibi konuların üzerinde durduğunu bunun ardından ise müzakerelerdeki durumu ele aldıklarını belirtti.

Ban’a, durumların nerede olduğunu ve geriye kalan konuları aktardığını belirten Anastasiadis, olumlu bir sonuç yerine, çabanın bertaraf edilmesine neden olacak olası durumların yaratılmamasına, herkesin özen göstermesi gerektiğine de dikkati çekti.

Anastadiadis açıklamasında ayrıca öze ve endişelere odaklanmamış, olgunlaşmamış konferanslara gidilmemesi gerektiğini, bunun, istedikleri şeyleri vermeyeceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban’a, Rum tarafının, müzakerelerin altı başlığına ilişkin görüşlerinin yer aldığı bir  belge sunup sunmadığı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, vakti gelince bunun sunulacağını belirtti.

Anastasiadis sözlerinin devamında Ban’ın, kendisinden hoşa gitmeyen bir şey duymadığını, kendisinin de, gerçeklerin dışında hoşa gitmeyen bir şey duymadığını, gerçeklerin de hoş olmadığı anlamını taşımadığını ifade etti.

Zorluklara atıfta bulunan Anastasiadis, bu nedenden dolayı, Kıbrıs sorununun çözümüne yardım etmek isteyen herkesin gerçek zorluklara odaklanması gerektiğini, böylelikle tüm tarafların, diğer tarafın endişelerine anlayış göstereceğini belirtti. Anastasiadis sözlerinin devamında Kıbrıs Rum tarafının, Annan Planı’nı ret etmesinde önemli rol oynayan unsurlara da atıfta bulundu.

Gazete aynı haberinin içerisinde, BM’deki diplomatik kaynaklara atıfta bulunarak Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Amerikalı ve İngiliz yetkililerle işbirliği içerisinde, BM Genel Kurul çalışmaları ve liderler ile Ban arasındaki üçlü görüşme çerçevesinde elle tutulur bir şeylerin ortaya çıkması girişiminde bulunacağını yazdı.

Güney Kıbrıs ve Atina’nın çalışmalarının ardından ise daha “dikkatli adımlarla” hareket edileceğini yazan gazete, aynı bilgilere dayanarak üçlü görüşmenin ardından, BM Genel Sekreteri Ban’ın, nispeten kısa olan bir açıklama yapacağını belirtti.

Habere göre bir Rum diplomatik kaynak ise uçurum minimize edilmeden, Rum tarafının çok taraflı konferansa rıza göstermesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Alithia gazetesine göre Anastasiadis açıklamasında ayrıca arzu ettikleri şeyin, bütünlüklü bir çözümün bulunması için yapıcı ve verimli çabaları sürdürmek olduğunu belirtti.

Herkesten, hedeflerine odaklanması ve toplumlardan her birinin endişesine saygı göstermeye hazır olmasını  beklediğini ifade eden Anastasiadis, kendilerinin zaten bunu yaptığını, Kıbrıs Rum tarafı için çok hassas olan  bazı konuların bulunduğunu, karşılıklı anlayışın, kendilerine yaratıcı fikirlerle çıkış yolu bulmaları  fırsatını vermesini beklediğini de söyledi.

Yıl içerisinde çözüm bulunması için yeterli zamanın bulunup bulunmadığı şeklindeki bir soru üzerine ise Anastasiadis, “irade varsa, yöntem de var zaman da (var)” ifadesini kullandı.

Haberi “Ban’dan Olgunlaşmamış Beşli Konferansın Toplanmamasına Anlayış-Önce Boşlukların Doldurulması Ardından Beşli” başlıklarıyla veren Politis gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile BM Genel Sekreteri Ban arasındaki görüşmenin yarım saat sürdüğünü yazdı.

Habere göre  görüşmede Anastasiadis, Ban’a, müzakerelerde ilerleme kaydedilen Kıbrıs sorununun boyutları, zorlukların kaydedildiği boyutlar, ileriki iki ayda sürecin nasıl ilerleyeceğine dair bilgi verdi.

Anastasiadis açıklamasında, Ban’ın, askıda bulunan bir dizi konuda anlaşma sağlanmasından önce çok taraflı uluslararası konferansın toplanmaması şeklindeki tutumlarına anlayış gösterdiğini ifade etti.

Gazete Anastasiadis ile Ban arasındaki görüşmede, Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de hazır bulunduğunu, Eide’nin, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerle değil ama Güney Kıbrıs  ile alakalı konulara girildiği zaman görüşmeden ayrıldığını da yazdı.

Habere ilişkin diğer başlıklar ise şöyle yer aldı:

Alithia: “Zorluklara Odaklanacağız...”

Simerini: “Anastasiadis Caydırıcı Hareketlerin Olmaması Mesajını Gönderdi-Anastasiadis Müdahalelerden Korkuyor”

Haravgi: “Anastasiadis Ban’ı Bilgilendirdi- Anastasiadis Genel Sekreter’in Anlayışından Mutlak Memnun”