Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Rum siyasi partileri, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün Rum basınında yer alan demecini yorumladı.

Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, Çavuşoğlu’nun dün basında yer alan demecini yorumlaması istenen Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, “Kıbrıs sorununa bir an önce çözüm bulunması için, Türkiye’nin yapması gereken çok şey olduğunu” ileri sürdü.

Dün düzenlenen bir anma töreninin ardından, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Anastasiadis, “Bu kamuya açık bir tartışma meselesi değil, bu, Türkiye’nin muhafaza ettiğini çok iyi bildiğimiz ve Kıbrıslı Rumların endişelerine yanıt vermeyen tezlerinden ibarettir” ifadelerini kullandı.

Anastasiadis “arzu ettiğimiz şeyi en kısa zamanda başarmamız için, mesajların (Türkiye tarafından) en nihayetinde dikkate alınacağına inanıyorum” dedi.

Çavuşoğlu’nun toprak ve mülkiyetle ilgili söylemlerine ilişkin bir soruya karşılık ise Anastasiadis, “toprak ve mülkiyetin birlikte ele alınması gerekeceğini, haritaların da sona kalacağını” söyledi.

Anastasiadis, “ayrıca önem verdiği bir şeyin, en azından Kıbrıslı Rumlar için tehdit olmaması gereken garantilerle ilgili ifade olduğunu” söyleyerek, “Kıbrıs sorunuyla ilgili diyalogun, basın veya demeçler aracılığıyla değil, müzakere masasında yürütülmekte olduğunu” sözlerine ekledi.

AKEL

Çavuşoğlu’nun demecini yorumlayan AKEL Merkez Komitesi Polit Bürosu üyesi Aristos Damianu ise açıklamasında, Çavuşoğlu’nun demecinin içeriğinin, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun kısa zaman önce Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretinde hüküm süren ruhla bağlantılı hareket ettiğini ileri sürdü.

Gazeteye göre AKEL, Türk tarafının, müzakerelerdeki belirleyici başlıklara sözlü olarak hareket etmesine, ayrıca arzu edilen hedefin iki kesimli-iki toplumlu federasyon çözümüne varılması olduğunun altının çizilmesine önem verdiklerini de ekledi.

DİSİ

Gazeteye göre, DİSİ Partisi Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaritis ise açıklamasında, “federasyon çözümüne karşı olanları, Türkiye’nin Kıbrıs’tan çekilmesi için Kıbrıs halkına kendi stratejilerini sunmaya” çağırdı.

Gazeteye göre DİSİ açıklamasında, “federasyona karşı mücadele edenlerin, halkın önüne getirdiği başka strateji nedir? Türkiye’yi Kıbrıs’tan hangi şekilde kovacağımızı bize söylesinler. Halk basit ve net yanıtlar istiyor” ifadelerini kullandı.

ÇEVRECİLER

Gazeteye göre, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Basın Sözcüsü Paris Mavromattis de açıklamasında, Çavuşoğlu’nun demecinin güvenlik, çözümün maliyeti, garantiler, mülkiyet ve toprak konularındaki zorlukları teyit ettiğini söyledi.

EVRO.KO

Çavuşoğlu’nun dün Rum basınında yer alan demecini yorumlayan EVRO.KO ise açıklamasında, Çavuşoğlu’nun bu demeçle “Türkiye’nin Kıbrıs’ta işgalden kaynaklanan sorumluluklarını gizlemeye çalışıp, Ankara’yı tarafsız bir gözlemci ve çözümün katalizörü olarak göstermeye çalıştığını” iddia etti.

DİKO VE VATANDAŞLAR İTTİFAKI

Simerini gazetesine göre, DİKO ise açıklamasında, “Kıbrıs sorununda, Kıbrıslı vatandaşların Avrupa vatandaşlarının sahip olduğu bütün haklardan yararlanmasını sağlayacak bir çözüm istediğini” belirtti.

Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında Rum kesiminin ödünlerinin, yeni bir çıkmaza veya Türk standartlarına sahip bir çözüme yol açtığını savundu.