Hemşire ve hasta bakıcıların üçüncü haftasına giren süresiz grevi ile başlayan sağlık gerilimi, Rum Yönetimi ile grevciler arasında genel savaş halini aldı.

Fileleftheros “Sağlıkta Genel Çatışma… Başkanlığın Müdahalesi Sonuç Vermedi… Dün Geceki İstişare Başarısızlığa Uğradı” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, aralarında özel sektör hemşirelerinden hizmet alımının da bulunduğu bir dizi önlem açıkladığını, hasta örgütlerinin de “kimsenin rehini olmayacağız” diyerek hükümetin yanında saf tuttuğunu yazdı.

Habere göre, devlet çalışanı hemşire/hasta bakıcıların örgütlü olduğu “Tüm Kıbrıs Hemşireler Sendikası” (PASİNO), geçici hemşireler işten çıkartılırsa devlet hastanelerindeki bütün üyelerini geri çekmekle tehdit etti, “mücadele ortaktır” diyerek de grevdeki hemşirelere de “hükümetin önerilerine kapılmama” çağrısı yaptı.

Rum memur sendikası (PASİDİ) de özel sektörden hemşire alınmasının sürtüşme ve sorunlara yol açacağı uyarısında bulunarak, PASİDİ üyelerinin de kendi rızalarıyla greve katılmaya başladıklarını açıkladı. Bu arada durumdan Rum Sağlık Bakanlığı’nı sorumlu tutan doktorlar “grev kırıcılığına müsamaha göstermeyecekleri” uyarısında bulundu.

Gazete Anastasiadis’in, greve karşı alınan önlemleri açıklarken grevcileri, Rum Yönetimi’nin iyi niyet hareketlerine cevap vermemekle suçlayıp “Çok açık ve net olacağım. Şantajı ne devlet ne de toplum kabul eder” dediğini yazdı.

Habere göre, Rum Tabipler Birliği dün geceki Rum Sağlık Bakanlığı Müsteşarı K. Petridis ile PASİNO arasındaki diyalog girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

Alithia “Anastasiadis Hemşirelere: Buraya Kadar, Yeter Artık!” başlıklı manşet haberinde Anastasiadis’in PASİNO’ya bu sabaha kadar süre verdiğini,  diyaloğa yanaşmaması halinde devlet hastanelerindeki hemşire açığını kapatmak için özel sektörden hizmet alımı öngören planı devreye sokacağı uyarısında bulunduğunu yazdı.

Habere göre “PASİNO üyelerinin talepleri şu anda ancak özerkleştirme çerçevesinde yerine getirilebilir. Şantajı ne devlet ne toplum kabul eder” diyen Anastasiadis hastaların kaliteli sağlık hizmetine erişiminin devamı için Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılan 7 önlemi açıkladı. Önlemler arasında özel sektörden hizmet alımı da var.