Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum Ulusal Konseyi’nin işleyişiyle ilgili siyasi partilere gönderdiği mektubun, muhatapları tarafından olumlu karşılanmadığı, konuyla ilgili bir ‘siper savaşı’ beklendiği haber verildi.

Fileleftheros; “Ulusal Konsey İçin Şiddetli Fırtına… Anastasiadis’in, Yeni Yapıyla İlgili Önerisine İlk Andan Tepkiler” başlıklı manşet haberinde, öneride bulunmak için Pazartesi gününe kadar süreleri olmasına karşın siyasi partilerin açıklamalarından, Konsey’in gizliliği ve genel işleyişiyle önerinin geçmesinin zor olacağının anlaşıldığını yazdı.

Habere göre Anastasiadis, üyelerin toplantılarda dile konuşulanları kamuoyu ile paylaşmamaları için gizlilik protokolü imzalamaları şartını koştuğu mektubu, Rum meclisinde temsil edilen 8 partiye de gönderdi. Konsey’e katılacak temsilciler yalnızca toplantı sırasında dile getirdikleri kendi tezlerini kamuoyu ile paylaşabilecekler.

Öneriye göre Konsey bundan böyle 2 ayda bir toplanacak, partiler toplantılara tek temsilciyle katılacak. Kıbrıs sorunu dışındaki diğer konuların (sosyal, ekonomik, v.b.) diğer konuların görüşülmesi için de Siyasi Parti Başkanları Konseyi devrede olacak. Toplantılardaki görüşmeler, daha verimli olması için tematik olacak, partilerin hazırlık yapabilmesi için gündem de olacak.

Anastasiadis’in mektubunda müzakere prosedüründe görüşülmekte olan, istenilen çözümün çerçevesine, Doruk Anlaşmaları’na, BM’nin Kıbrıs’la ilgili kararlarına ve Ulusal Konsey’in ortak kararlarına de atıf yapılıyor.

Anastasiadis’in bu önerisinin, partiler tarafından yapılacak öneriler aracılığıyla değişikliğe açık olduğunu belirten gazete partilerin, Ulusal Konsey’in yeni yapısıyla ilgili karşı önerilerinin, Konsey’in henüz tarihi belirlenmemiş bir sonraki toplantısında ele alınacağını yazdı.

Habere göre Anastasiadis’in önerdiği protokolü 8 partiden 3 veya 4’ü imzalamazsa ne olacağı, Konsey’in sadece birkaç partinin katılımıyla toplanıp toplanmayacağı gibi, önerinin ana niteliklerin uygulanmasıyla ilgili bir dizi konu da gündeme geliyor. 

PARTİLER TEPKİLİ

Siyasi partilerin ise, öze ve usule ilişkin itirazları olduğuna vurgu yapan gazete ilk tepkileri özetle şöyle aktardı:

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, “Bu tür meseleler ültimatomla çözülmez.  Eskiden Konsey’in işleyişiyle ilgili meseleler siyasi partiler ve başkan arasında istişare edilirdi” ifadesini kullandı.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos “mektup daha muhataplarına ulaşmadan, içeriği cımbızla seçilerek basına sızdırılmış görünüyor. Başkan ve çalışma arkadaşlarının, çok gizli bilgiler sızdırılmasın diye Konsey’in işleyiş şartlarıyla ilgili kararın imzalanmasını isterken pratikte, ilk sızdırmayı kendileri yaptı” dedi.

Vatandaşlar İttifakı’nın açıklamasında şu görüşe yer verildi:“Kurumun, her şeyin üstünde olabilmesi için münferit kararlar ve partizanlık olmaması şarttır. Milli davamız hepimizin sorumluluğudur, dolayısıyla siyaset dünyası Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ve Kıbrıs’taki Helenizm’in menfaatine yönetmelidir”

Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus, “Ulusal Konsey’i, Kıbrıs halkının çıkarlarının korunması ve savunulması, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin muhafazası ve Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulunması için çok önemli görüyoruz. Konsey’in uyumlu çalışması katılımcılarının vatanseverliğiyle ilintilidir” dedi.

Ekologlar: “Ulusal Konsey’in yeniden işletilme prosedürü daha baştan yanlış yoldaydı.  Katılımcı sayısının azaltılması, gündeminin kısıtlanması gibi şartlar bahanedir.”

ELAM: “Ulusal Konsey’e, Başkan’ın mecliste temsil edilen siyasi parti başkanlarına mektup aracılığıyla koştuğu şartlar ile katılmak kimseye yakışmaz. Konsey’in işleyişiyle ilgili her türlü karar Konsey toplantısında, siyasiler önünde alınmalıdır” dedi.

Alithia “Hedef Yeni Bir Ulusal Konsey” başlıklı manşet haberinde Anastasiadis’in, Ulusal Konsey’i yeniden toplaması için şartların oluşup oluşmadığının anlaşılması için siyasi partilerin cevabının beklenmekte olduğunu yazdı.

İKİ TOPLUMLU İKİ KESİMLİ FEDERASYONU MECBURİ KABUL ŞARTI

Gazete “güvenilir bir kaynağın” gizlilik ilkelerinin kabulü, Ulusal Konsey’in danışma organı olma niteliği ve Kıbrıs sorununun çözüm şekline dair tartışmaların dışlanmasının, partiler tarafından sunulacak her önerinin bu çerçeve içerisinde olmasının Anastasiadis açısından “kırmızı çizgi olduğunu” söylediğine vurgu yaptı.

Habere göre Anastasiadis, gizlilik meselesine büyük önem veriyor, keza öneri-mektubunda “Gizlilik ilkesini ihlal eden Ulusal Konsey üyesi, gelecekteki Konsey toplantılarından çıkartılır. Belgelerin, tutanakların veya tartışmaların dışarıya sızdırılması halinde Konsey toplantıları iptal edilir ve siyasi parti başkanlarıyla yüz yüze (ikili) görüşmeye geçilir” deniliyor.

Gazete, Anastasiadis’in koştuğu şartları ise şöyle sıraladı:

“1-Üyelerin uymakla mükellef olacağı ve her birinin, toplantıda sadece dile getirdiği kendi tezlerini açıklamasına olanak tanıyacak gizlilik protokolünün imzalanması,

2-Her siyasi partiden, bugüne kadar olduğu gibi iki değil, tek bir temsilcinin katılması,

3-Daha verimli olabilmesi için her toplantıda Kıbrıs sorununun bütün yönlerinin değil belirli bir konunun görüşülmesi.”

Simerini; “Başkan Ulusal Konsey İçin Şart Koştu”  başlıklı haberinde, Anastasiadis’in partilere gönderdiği belge nedeniyle Rum siyaset dünyasında büyük bir kaygı hakim olduğunu yazdı

Gazete siyasi partilerde; Anastasiadis’in dolaylı yolla, Ulusal Konsey’in işleyiş çerçevesini kabul edecek siyasi parti başkanına, iki bölgeli iki toplumlu federasyonu desteklemeyi mecbur bıraktığı ortak saptaması olduğuna dikkat çekti.

Politis haberi; “Cevap Verin de Konuşalım… Başkan’ın Ulusal Konsey’in İşleyişiyle İlgili Üç Ana Şartı Sadece Parti Başkanları Katılsın, Gizlilik Protokolü İmzalansın, Her Seferinde Belirli Gündem Olsun”  başlığıyla aktardı, Anastasiadis’in siyasi partilere gönderdiği mektubun “çok gizli” mahreci taşıdığına dikkat çekti.

Haravgi haberi; “Çerçevenin Yazılı Kabulü… Ulusal Konsey’in Etkin Çalışması İçin Görüşler Varsa, Görüşülecek” başlığıyla aktardı.