Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’in, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker’e bir mektup göndererek, Türk vatandaşlara yönelik vize serbestisine ilişkin Güney Kıbrıs için tartışmalı olan konuları netleştirdiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Tartışmalı Konuları Netleştirdi-Türk Vatandaşlara Yönelik Vize Serbestisi  Konusunda Anastasiadis’ten Juncker’e Mektup” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından gönderilen mektupta, vize serbestisinden önce, Türkiye’nin Güney Kıbrıs karşısındaki, Geri Kabul Anlaşmasını ve Yol Haritası’nı mutlak şekilde uygulaması gerektiğini vurguladığını yazdı.

Gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in Anastasiadis’in Juncker’e mektup (ne zaman gönderildiğine dair bilgi yok) gönderdiği bilgisini, dün yine aynı gazetede(Fileleftheros) yer alan, Türkiye’nin AB’ye Aralık 2015’te Geri Kabul Anlaşması’nı uygulamayacağına dair mektup haberinin ardından, ifşa ettiğini belirtti.

Habere göre, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, muhalefetin tepkileri ışığında bazı açıklamalarda bulundu.

Hristodulidis, Türkiye’nin, 2013 ve 2015 yılında gerek Avrupa Komisyonu gerekse Avrupa Konseyi’ne mektup göndererek, Güney Kıbrıs karşısında Geri Kabul Anlaşması’nı uygulamayacağını dile getirdiğini anımsattı.

Avrupa Konseyi ve Komisyonu’nun, Güney Kıbrıs’ın itirazları ve protestoları çerçevesinde, tek taraflı açıklamaların yasal geçerliliğe sahip olmadığını vurgulayarak, Türkiye’ye uygun bir şekilde yanıt verdiğini söyleyen Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın her iki durumda da ortaklarının desteğini aldığını belirtti.

Hristodulidis açıklamasında ayrıca Güney Kıbrıs’ın, ilk başta, Yol Haritası’nın hayata geçirilmesi sürecini yakından takip ettiğini, Ankara’nın “kabul edilemez” faaliyetlerini göz önünde bulundurarak bunu her düzeyde ortaya koyduğunu, Yol Haritası ve ilgili sonuç bildirgelerinin, “Yol Haritasının tüm önkoşullarının, vize serbestisi öncesinde, tüm üye ülkeler karşısında uygulanması ve Türkiye’nin, tüm ilgili konularda Güney Kıbrıs ile sonuç verici işbirliğinin bulunması gerektiğini söylediğini  ifade etti.

Avrupa Komisyonu’nun, üye ülkeleri bağlamayan kendi değerlendirme belgesini  teşkil eden  son raporundan itibaren eksikliklerin tespit edildiğini ve Anastasiadis’in Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker’e, bir mektup göndererek Güney Kıbrıs için tartışmalı konuları netleştirdiğini belirten Hristodulidis, Anastasiadis’in mektupta ayrıca Türkiye’nin açıklamalarının, Geri Kabul Anlaşması ve Yol Haritası’nın içeriğiyle bağdaşmadığını dile getirdiğini de açıkladı.

Alithia gazetesine göre Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, ciddi konular olduğu zaman herkes tarafından daha çok sorumluluk ve ciddiyetin ortaya konulmasını istedi.

Rum Hükümeti’nin, Türkiye’nin Aralık 2015 mektubuna tepki göstermediği şeklindeki söylemleri yalanlayan Hristodulidis, tüm unsurlar incelenmeden önce kamu oyu önünde açıklama yapılması ve sonuçlar çıkarılmasından da kaçınılması gerektiğini vurguladı.

PARTİLERDEN ELEŞTİRİ

Fileleftheros gazetesine göre Hükümetin, vizeler konusundaki tutumu partiler tarafından eleştirildi.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos yaptığı açıklamada, Hükümetin ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in tavrının, AB içerisinde Güney Kıbrıs ile ilgili olayları görmezden gelmelerinin ve değerlendirememesinin  garip bir durum olduğunu ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise, Hükümete eleştiriler yöneltti ve Hükümetin bu mektuptan haberi olup olmadığını sordu.