Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum Ortodoks Kilisesi Sen Sinod Meclisi’yle dün gerçekleştirdiği toplantıda Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri konusunda meclis üyelerine bilgi verirken, toplantı sonrasında yaptığı açıklamalarda ise, kendisine eleştirilerde bulunan Rum siyasi partilerine tepki gösterdi.

Politis gazetesi “Anlamak İsteyen Anlar-Anastasiadis Garantili Çoğunluğun Görüşülmediğinde Israrcı” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Sen Sinod Meclisi’ni müzakereler hakkında bilgilendirdiğini, toplantı çıkışında ise gazetecilerin, bazı Rum siyasi partilerinin kendisine yöneltilen eleştirileri hatırlatması üzerine bu partilere tepki gösterdiğini aktardı.

Gazete, bazı merkez partilerin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin, seçme haklarına ilişkin bazı sınırlamalarla istedikleri yere serbest yerleşimine” dair yaptığı açıklamaları “garantili çoğunluk” şeklinde değerlendirmelerine dair sorulara yanıt veren Anastasiadis’in “partilerin Ulusal Konsey çerçevesinde bilgilendirildiklerini ve hali hazırda cevaplanan sorulara bir de kamuoyu önünde yanıt vermek istemediğini” söylediğini yazdı.

Anastasiadis, her partinin her açıklamasına yanıt vermeyeceğini ve kendisinin partileri Ulusal Konsey toplantısında bilgilendirdiğini belirterek “Bazıları anlamak istemiyor” dedi.

Habere göre Anastasiadis, “garantili çoğunluğun görüşüldüğünü yalanladı” ve “Eğer isterseniz, Ulusal Konsey’i bilgilendirdiğim şeyin, iki toplumluluğun sağlanması, yani Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türkler gibi, eyaletin yerel yönetiminde ilk söz hakkına sahip olmalarına ilişkin olduğunu kamuoyuna da belirteyim” şeklinde konuştu.

Anastasiadis “Buradaki en önemli şey, temel özgürlüklerin, serbest dolaşım, yerleşim ve çalışabilme haklarının tüm vatandaşlar tarafından uygulanabilmesinin sağlanmasıdır. Bunda azınlık ya da çoğunluk yoktur” ifadelerini kullandı.

Gazete, Anastasiadis’in açıklaması öncesinde DİKO, EDEK, Vatandaşlar İttifakı ve Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi yetkililerinin yaptıkları açıklamalarda Anastasiadis’e “garantili çoğunluk ve kalıcı sapmaları kabul ettiği” suçlamalarını yönlendirdiklerini vurguladı.

HRİSOSTOMOS: “DUYDUKLARIMIZDAN ETKİLENDİK”

Öte yandan Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskopos II. Hrisostomos, Anastasiadis’le gerçekleştirilen Sen Sinod toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Anastasiadis’in konseyde verdiği ayrıntılı bilgi ve izahattan tüm konsey üyelerinin “etkilendiklerini” söyledi.

Habere göre Hrisostomos açıklamasında, toplantıya başlarken çok endişeleri bulunduğunu ancak Anastasiadis’in müzakerelere ilişkin verdiği ayrıntılı ve net cevaplarla bu endişeleri dağıttığını belirterek “Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türkleri atalarının topraklarında mutlu bir şekilde yaşamalarına dayalı bir çözüme ulaşılması için Anastasiadis’i destekleyeceklerini” vurguladı.

Anastasiadis ise açıklamasında, Ulusal Konseyi’i bilgilendirmekten ve endişeleri gidermekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek olumsuz bir ortamın ve endişeleri oluşamaması için halkı da bilgilendireceğini vurguladı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros: “Yerel Yönetimde İlk Söz Hakkıyla İki Toplumluluk – ‘Garantili Çoğunluk’ Konusunda Anastasiadis’ten Eleştirisel Yanıt.”

Alithia: “Anastasiadis: ‘Gerginlik Ortamı Yaratılmasına İzin Vermeyeceğim – Çarpıtıyorlar ve Felaket Tellallığı Yapıyorlar – Anastasiadis Merkez Partilerin Tutumundan Çok Rahatsız – Başpiskopos: Kilise Başkana Destek Verecek.”

Simerini: “Anastasiadis’ten Müzakerelere İlişkin Netleştirme – ‘Garantili Çoğunlukları Değil İki Toplumluluğun Sağlanmasını Görüşüyoruz.”