Politis ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yılbaşı sebebiyle Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklere iyi dileklerini göndererek mesajlar verdiğini yazdılar.

Habere göre Anastasiadis kutlama mesajında, “temelsiz beklentiler yaratmak niyeti gütmeden, 2016yılının kabul edilemez mevcut durumun son bulacağı bir yıl olabileceğine inandığını” belirtti.

Mayıs ayında başlayan yoğunlaştırılmış müzakerelerin tüm konuları kapsadığını, birçok konuda görüş birliği, diğer bazı önemli konularda da görüş ayrılıklarının ortaya çıktığını vurgulayan Anastasiadis, mesajının Kıbrıslı Rumlara yönelik kısmında, Kıbrıs Rum tarafının hedeflerine ulaşılabilmesi için siyasi liderliğin geçmişte benimsediklerine bağlı kalınması gerektiğini ifade etti.

Anastasiadis, Kıbrıslı Türklere yönelik ise, “dile getirilen endişeleri görmezden gelmediğini” belirterek “üzerinde uzlaşıya varılan çözüm temelinin geçmişte yanlış ya da doğru olarak dile getirilen tüm endişeleri tamamen ortadan kaldırdığını” iddia etti.

Geleceğin en büyük garantisinin insan hakları ve temel özgürlüklerin sağlanmasıyla, devletin AB çerçevesinde sonuç getirici işlevselliğinin gerçekleşmesi olduğunu savunan Anastasiadis, belirsizlik durumunun ortadan kalkmasının tek yolunun Kıbrıslı Rumların da endişelerini göz ardı etmeyecek bir çözümün bulunması olduğunu öne sürdü.

SİYASİLERDEN MESAJLARI

Gazeteler, Rum siyasilerin de dün yeni yıl mesajlarına yer verdiler.

Habere göre Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru yeni yıl mesajında, ilerleme, kalkınma, refah dileklerinde bulunurken, uluslar arası toplum ve AB’ye de, Kıbrıs konusunda Türkiye’ye baskı yapmaları çağrısında bulundu.

DİKO ve EURO.KO’dan yapılan yeni yıl açıklamalarında da “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamını sağlayacak bir çözüme ulaşılması için yeni yılda da mücadelenin süreceği” mesajları verildi.

Eski Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas da yeni yıl mesajında, müzakere süreci eleştirilirken dikkatli olunması gerektiğini belirtti ve “anavatanlar bizi rahat bıraksın, her ikisiyle de en iyi ilişkiler içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.

Hristofyas, 2016 yılında çözüme ulaşılacağı konusunda iyimserliğini de edile getirerek Anastasiadis’in Talat-Hristofyas uzlaşılarını sonuna kadar savunmakla yükümlü olduğunu vurguladı.

AKEL partisinin mesajında da “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi ve ekonomik kalkınmanın artması” dilekleri ifade edildi.