Simerini ve diğer gazetelerin manşetinde yer alan haberde, Andri Andoniadu’nun bankanın kayyumluğundan istifa etmesi ve Rum Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis aleyhindeki suçlamalarının sonucunda, Rum kesimindeki siyasi, hukuki ve bankacılık sisteminin tamamının, “yeni bir fırtınanın tam ortasında kaldığı” haber verildi.

Andoniadu’nun, istifa mektubunda, Laiki Bankası’nın, bankanın eski başkanı Andreas Vgenopulos ile Marfin Laiki Bankası’nın diğer eski yetkilileri aleyhinde açtığı davayı gereksiz yere geciktirdiği ve tehlikeye attığı konusunda Yorgacis’i suçladığını yazan gazete, suçlamaların Merkez Bankası tarafından reddedildiğini, ancak Rum siyasi dünyasının Yorgacis’e ateş püskürdüğünü belirtti.

Alithia gazetesinin haberine göre ise, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, Andoniadu’nun istifasını basından öğrendiklerini dile getirdi.

Hükümetin arzusu ve isteğinin, adli işlemlerin ve eski Laiki Bankası’nın mal varlıklarının satış prosedürlerinin hızlı ve etkili bir biçimde sürmesi olduğunu dile getiren Yeorgiadis, Merkez Bankası başkanı aleyhindeki suçlamalar konusunda ise, hükümetin bağımsız bir makamın yetkilerine müdahalede etmediğini söyledi.

Gazete, partilerin de Andoniadu’nun istifasından ötürü endişe belirttiklerini, aynı zamanda konunun derhal incelenmesini istediklerini ekledi.

İlgili haberlerde, Laiki bankanın batmasının ardından, bankanın mal varlığını mudilerin yararına olacak şekilde tahsis etmek için, iki yıl önce bu görevi üstlenen Andoniadu’nun istifasının nedeninin, Laiki Bankası eski başkanı Andreas Vgenopoulos ile çalışma arkadaşları aleyhindeki davaların, Vgenopulos döneminde oldukça uygun şartlara kredi alan bir avukatlık bürosuna devredilmesi olduğu belirtildi.

ALMAN GAZETECİNİN MEVDUATLARIN TIRAŞLANMASINA YOL AÇAN PERDE GERİSİYLE İLGİLİ ARAŞTIRMASI

Gazete başka bir haberinde ise, “thepressproject.gr” isimli Yunan web sitesinde yer alan bir belgenin, Rum bankalarının 2013 yılında izledikleri yolu, aynı zamanda Laiki bankasının batması ve mevduatların tıraşlanmasının nasıl meydana geldiğine işaret etmekte olduğunu yazdı.

Habere göre, Tagesspiegel isimli Alman gazetesinin yazarlarından Harald Schumann’ın ilgili araştırmasına atıfta bulunan Yunan web sitesi, Euro bölgesi dışişleri bakanlarının, Alman hükümetinin baskısıyla, Rum kesimini bir emsale dönüştürmeyi istediklerini belirtti.

Gazete, buna göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, diğer AB ülkelerinin aksine, soruna neden olanların bu kez sorumluluğu alacağı sözü verdiğini iletti.

KIBRIS BANKASI İPOTEKLİ MAL SATIŞINA BAŞLADI SUÇLAMASI

Öte yandan gazetede yer alan bir başka haberde ise, Rum kesimindeki “Bankalardan Kredi Alanları Koruma Derneği”nin, Kıbrıs Bankası’nın hali hazırda ipotekli taşınmazların açık artırmayla satışına başladığı konusunda suçlamada bulunduğu haber verildi.