Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakere süreci çerçevesinde, bu sabah saat 10’da, ara bölgede bir araya geliyor.

Fileleftheros gazetesi “Yetkiler Gündemde” başlıklı haberinde, yoğunlaştırılmış müzakerelere ilişkin olarak üzerinde anlaşmaya varılmış şeylere uygun olarak, bugünkü görüşmenin gündeminde “merkezi hükümet ile oluşturucu devletlerin federal yetkilerinin bulunduğunu” yazdı.

Öte yandan gazete, Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in ise, liderlerin “Türkiye’nin Rum kesiminde gerçekleşen yangınla ilgili yardımı konusunda meydana gelen olayların gölgesinde gerçekleşecek” bugünkü görüşmesinin ışığında, dün bir araya geldiklerini belirtti.

Müzakerecilerin dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın eşliğinde görüştüklerini kaydeden gazete, müzakerecilerin önünde ortak bir belge bulunduğunu kaydetti.

Müzakerecilerin bu ortak belgeyi birlikte hazırladıklarını yazan gazete, belgenin federal yetkilerle ilgili tezleri listelediğini kaydetti.

Görüşmenin iyi bir ortamda yapıldığını, ilerleme sağlandığını ancak daha yapılacak çok iş olduğunu kaydeden gazete, müzakerecilerin yarın da görüşeceklerini ekledi.

“ANKARA BEŞLİ KONFERANS İSTİYOR”

Öte yandan gazete, “Ankara Beş Taraflı Konferans İstiyor” başlıklı haberinde, Ankara’nın Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak beş taraflı konferans toplanmasını istediğini ve Rum kesimini “gecikme” ile itham etmekte olduğunu yazdı.

Bunun, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ankara’da bir araya geldiği KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile gerçekleştirdiği basın toplantısında yaptığı açıklamalardan ortaya çıktığını yazan gazete, devamla, Çavuşoğlu ile Ertuğruloğlu’nun açıklamalarına yer verdi.