Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuru süresinin iki yıl daha uzatılmasının, bugün KKTC Meclisi’nde görüşülecek olması Rum gazetelerine de konu oldu.

Fileleftheros gazetesi “Aralık’ta 19 Dava” başlıklı haberinde, 22 Aralık 2015 tarihine kadar Kıbrıslı Rumlar tarafından Komisyon’a toplam 6 bin 261 başvuru yapıldığını yazdı.

Komisyon’a başvuru süresinin 21 Aralık tarihinde dolduğu belirtilen haberde, Komisyon’un internet sitesinde yer alan bilgilere dayanarak, Aralık ayında ise Komisyon’a sadece 19 başvuru yapıldığını yazıldı.

Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) Taşınmaz Mal Komisyonu konusunda Rum avukat Ahilleas Dimitriadis ile temas kurduğunu yazan gazete, Dimitriadis’in, Komisyon’un, 21 Aralık’ta başvuru süresinin dolmasıyla birlikte, yeni başvuru kabul etmediğini söylediğini iletti.

Gazeteye göre Dimitriadis, “Başvuru süresinin uzatılıp uzatılmayacağını veya yeni başvurular kabul edilmeyip, bu şekilde tek hukuki çarenin Kıbrıs sorununun çözümü olup olmayacağını görmenin ilginç olacağını” dile getirdi.

Gazeteye göre, Avrupa Komisyonu Bakanlar Komitesi’nin kısa zaman önceki kararlarını yorumlaması da istenen Dimitriadis, “davaların incelenmesinin ertelenmesinin sürpriz olmadığını” savundu.

Gazete, Aralık ayı başında toplanan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, AİHM kararlarının Türkiye tarafından uygulanması konusunu görüşmeyi ertelediğini ve Avrupa Konseyine üye 47 devletin temsilcilerinin, KKTC’deki Rum mallarıyla ilgili tazminatlar ödenmesi konusunda, önümüzdeki Mart ayında yeniden toplanacaklarını anımsattı.

Dimitriadis, Türkiye’nin özellikle Kıbrıs sorunundaki gelişmelerden ötürü, tazminatlar konusunda çok baskı gördüğünü de sözlerine ekledi.

“ANKARA’DAN KOMİSYON’A DAHA AZ PARA GELİYOR” İDDİASI

Öte yandan gazete, Kıbrıslı Türk avukat Murat Hakkı’nın, bir grup Kıbrıslı Rum adına hareket ederek, AİHM’e başvurmaya niyetlendiğini de yazdı.

Gazete “konu hakkında bilgisi bulunan kaynaklara” dayanarak, yaklaşık 50 kişiden oluşan bir grup Kıbrıslı Rum göçmenin, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkinliğini ve KKTC’de malı olan Rum göçmenlere etkin bir hukuki çare sunma olanağını sorgulamak için, AİHM yolunu izleyeceklerini ekledi.

Haberde, Ankara’nın Taşınmaz Mal Komisyonu’na gönderdiği paraları azaltmasının yeni koşullar meydana getirdiğini, bunun ise kararların uygulanmasını (tazminatların ödenmesini) etkilediği ileri sürüldü.

Haber Simerini gazetesinde, “Başvurular 2015 Yılında Toplam 6 Bin 261’ya Ulaştı… Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Görev Süresinin Uzatılması Bugün Meclis’te”, Haravgi’de ise “2015 Yılında Komisyon’a 182 Başvuru” başlıklarıyla yer buldu.