Türkiye’nin, her fırsatta, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin varlığını “kemirmeye” çalıştığı ve “işlevsiz” konusunu gündeme getirdiği ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi konuyla ilgili haberinde, Türkiye’nin her fırsatta “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin varlığını kemirme girişiminde bulunduğunu, “işlevsiz” (defunct) konusunu tekrarladığını ve yargı ve ceza konuları da dahil olmak üzere Kıbrıs Rum Yönetimi ile herhangi bir işbirliğinde bulunmasının söz konusu olmadığını açıkça ifade ettiğini yazdı.

Ankara’nın bu faaliyetinin, ayrı bir öneme sahip olduğunu yazan gazete bunun, AB’nin, Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestisinin sağlanması için gerekli önkoşul olarak Türkiye’ye,72 kriteri yerine getirme çağrısında bulunduğu kararları ışığında yapıldığına dikkati çekti.

Gazete yine elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Türkiye’nin, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni bozmasına” ilişkin  yeni çabasını, “Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardım Avrupa Sözleşmesine İkinci Ek Protokolün” imzalanması sırasında Avrupa Konseyi’ne tek taraflı deklarasyon çerçevesinde dile getirdiğini yazdı.

Gazete haberinde deklarasyonun İngilizce kopyasına da yer verirken Türkiye, deklarasyon çerçevesinde “Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardım Avrupa Sözleşmesine İkinci Ek Protokolün” imzalanması/onaylanmasının, herhangi bir şekilde Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tanınmasını teşkil etmediğini açıkça ifade ettiğini belirtti.