Politis gazetesi, “Sadece Olumsuz Unsurları Gördüler – Akıncı’nın Kabulüne Karşın DİKO ve Küçük Partiler Kötü Ortam Görüyorlar” başlıkları altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 20 Temmuz Barış Harekatı’nın “aslında, asıl kurbanları Kıbrıslı Rumlar olan bir savaş olduğu” açıklamasına karşın orta ve küçük ölçekli Rum siyasi partilerin sadece olumsuz unsurları gördüklerini yazdı.

Habere göre, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Akıncı’nın “1974 savaşının Kıbrıslı Türkleri kurtardığını söyleyerek Türk işgalini haklı gösterdiğini” iddia etti ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ana vatan ve garantörlük unsurlarına değinmesini” eleştirdi.

Papadopulus, AKEL, DİSİ ve uluslar arası toplumun sözüne ettiği “iyi ortam diye bir şeyin mevcut olmadığını ve bilindik Türk tezlerinin değişmediğini” savundu.

EDEK Partisi Başkanı Marinos Sizopulos ise açıklamasında, Akıncı ve Erdoğan’ın, Rum hükümetinin siyasi partiler ve yandaş medya desteğiyle sistematik olarak gündeme getirdiği masalları yıktıklarını ve Akıncı’nın “işgali tam anlamıyla haklı çıkardığını” iddia etti.

Rum Ekologler ve Çevreciler Hareketi’nden yapılan açıklamada “Erdoğan’ın tam uyuşmazlık, Akıncı’nın ise yumuşak uyuşmazlık gösterdiği” savunuldu. Açıklamada ayrıca Erdoğan’ın “Türkiye’nin garantör devlet olarak her zaman burada olacağı uyarısında bulunduğu” öne sürüldü.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas da Barış Harekatı’nın yıldönümünde Türk tarafının tezlerini yinelendiğini iddia etti ve “aldatmacalar ve yalanlarla Türk kriterlerine yakın çözüme yaklaşıldığını” savundu.

“AKINCI’NIN SEÇİLMESİNİN ARDINDAN ORTAM DEĞİŞTİ”

Öte yandan gazete haberinin devamında, Rum hükümeti ve AKEL tarafından yaptırılan ve gazetenin eline geçen iki ayrı anketin sonuçlarının, Akıncı’nın seçilmesinin ardından Kıbrıslı Rumlar arasındaki ortamın gerçekten olumluya döndüğünü gösterdiğini yazdı.

Gazete, AKEL’in yakın geçmişte yaptırdığı bir anketin, katılımcıların yüzde 65’inin çözüm müzakerelerinin doğru yolda ilerlediğine inandıklarını gösterdiğini belirtirken; Rum Başkanlığı tarafından Mayıs ayı sonlarında yaptırılan bir diğer ankette de, Akıncı’nın seçilmesine olumlu bakanların oranının yüzde 73 olduğunu yazdı.

Habere göre, söz konusu ankette ayrıca, iki tarafın da çıkarına olabilecek bir çözüm bulunmasının mümkün olup olmadığı sorusuna yüzde 59’luk bir kesim evet yanıtını verirken, olumsuz yanıt verenlerin oranı yüzde 38 oldu.

AKINCI’NIN AÇIKLAMALARI

Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 1974 Barış Harekatı sebebiyle yabancı gazetecilere yönelik yaptığı açıklamaları “Özgürce Ancak Koşullu” başlığı altında yansıttı.

Diğer gazeteler ise Akıncı ve Erdoğan’ın açıklamalarıyla bunlara tepkileri şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros, “Hakların Uygulanması ve Ekleri – Akıncı Tezlerini ve Müzakere Unsurlarını Açıkladı”; Simerini, ‘İyi Ortamı’ Soğutuyor”; Haravgi, “Akıncı: Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler Koşullu Olarak Nereye İsterlere Oraya Yerleşecekler”; Alithia, “Tanınma Faslı Kapandı – Akıncı Tanımaya Kapıyı Kapattı”.