Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un, bir hafta önce, Türkiye’nin faaliyetlerinin Avrupa Parlamentosu’nda ele alınmasını engellediğini de anımsattı.

Habere göre Schulz, dün Strazburg’da düzenlenen basın toplantısı çerçevesinde ilgili bir soru üzerine “AB’ye aday olan bir ülke, üye bir ülkenin egemenlik haklarını ihlal ediyorsa o zaman tepki göstermeliyiz” ifadesini kullandı.

Schulz açıklamasında ayrıca Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grup başkanlarının, Türk “meydan okumalarını”, Avrupa Parlamentosu’nun kasım ayı içerisindeki mini oturum gündemine aldığını ifade etti.

Schulz, konunun, bir karar yayımlanması için ileriye götürüleceğini, bununla birlikte henüz böyle bir kararın olmadığını ancak AP’nin bu konuyu ciddi şekilde göz önünde bulundurduğunu belirtti.

Aynı basın toplantısında konuşan Avrupa Komisyonu’nun yeni Başkanı Jean Claude Juncker ise net bir tutum sergilemekten kaçındı ve bunun ilk önce, yetki alanı içerisinde olan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüşülmesi gerektiğini ifade etti.

EDEK’TEN MEMNUNİYET

Fileleftheros gazetesi ise “’Kötü’ Schulz Aniden ‘İyi’ Oldu” başlıklı haberinde KS EDEK partisinin, geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’a, Türk faaliyetlerinin AP’de görüşülmesini engellemesi nedeniyle öfke duyarken ve de Sosyalist Grup’tan ayrılmayı düşünürken, dün aniden ise tutumunu değiştirdiğini ve Schulz’un açıklamalarını memnuniyetle karşıladığını yazdı.

Habere göre KS EDEK partisi dün yaptığı açıklamada Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grup başkanları toplantısında, konunun 13-14 Kasım tarihlerinde ele alınmasına ilişkin kararından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

KS EDEK açıklamasında ayrıca Schulz’un “AB’ye aday bir ülke, üye bir ülkenin egemenlik haklarını ihlal ediyorsa o zaman tepki göstermeliyiz” şeklindeki ifadesinden de oldukça memnun olduğunu ifade etti.