Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi tarafından bugün onaylanması beklenen Türkiye ilerleme rapor taslağının “önemli ve olumlu mesajlar içermekte olduğu” ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi “Türkiye’yle İlgili AP Raporu… Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Dönüşümüne Açık Destek” başlıklarıyla ilk sayfadan yayımladığı ve iç sayfadan geniş yer verdiği haberinde, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, iki toplum arasında siyasi eşitlik ve bütün vatandaşlar için eşit fırsatların olacağı, tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlığa sahip iki kesimli-iki toplumlu federasyona dönüşmesine destek verilmesinin” bahse konu önemli mesajlar arasında göze çarpmakta olduğunu yazdı.

Gazete, AP-Türkiye Raportörü, Hollandalı Sosyalist AP milletvekili Kati Piri’nin ortaya koyduğu değişiklik önerilerinin, Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye katılım başlıklarının açılmasına ilişkin tezini kısmen zayıflattığını, çünkü AP’nin, üye devletlerin tezleri konusunda peşin hüküm vermediğini, öte yandan bilindiği üzere üye devletlerin veto etme hakları bulunduğunu ekledi.

Gazete “Avrupa Parlamentosu Dönüşüme Oy Veriyor” başlıklı iç sayfa haberinde ise, bugün onaylanması beklenen AP Türkiye rapor taslağının, iki aşamada olumlu mesajlar göndermekte olduğu iddiasını yineledi.

Gazete, bir yandan, yapılan değişiklik önerilerinin ilk kez “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümüne” atıfta bulunmakta olduğunu, diğer yandan da AP’nin Türkiye müzakere başlıklarının açılmasına dair tezini kısmen zayıflatmakta olduğunu yineledi.

Haberinde, Piri’nin ortaya koyduğu değişiklik önerilerine yer veren gazete, ilerleme rapor taslağının olumsuz bir unsurunun ise, AP’nin, Rum Yönetimi’nin tek yanlı bloke ettiği Türkiye’nin 23 ve 24 numaralı müzakere başlıklarının açılmasına dair sabit tezinin muhafaza edilmesi olduğunu belirtti.

Bununla birlikte, bahse konu ifadenin kısmen zayıflatıldığını yazan gazete, çünkü AP’nin, bu başlıkların “kriterler yerine getirildiğinde” ve “üye devletlerin tezleri konusunda peşin hükümde bulunulmadan” açılmasını istediğini kaydetti.

Gazete “mülteci krizi konusundaki AB-Türkiye işbirliğinin, katılım sürecinin zaman takvimine, içeriğine ve şartlarına bağlı olamayacağının” da Rum kesiminin tezlerini destekler nitelikte olduğunu ekledi.

“GÖZLEMCİLER YOK”

Gazete bu ara başlıkla yayımladığı haberinde ise, yapılan değişiklik önerileriyle ilgili nihai metnin “seçilmiş Kıbrıslı Türklerin, gözlemci statüsüyle AP genel kurulu çalışmalarını izlemeye davet edilmelerine dair bir ifade içermediğini”, bu ifadenin Kati Piri’nin bir önceki rapor taslağında bulunduğunu anımsattı.

Lefkoşa Rum kesimi için baş ağrısı olan bu ifadenin, değişiklik önerileriyle ilgili nihai metinden “silindiğini” öne süren gazete, değişiklik önerilerinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türkçe’nin de AB’nin resmi dili olmasına dair girişiminin ise, memnuniyetle karşılandığını ekledi.

Simerini gazetesi ise “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Erkenden Gömüyorlar” başlıklı haberinde, Türkiye’nin AB katılım sürecine ilişkin AP ilerleme rapor taslağının “Çözüm potansiyeli ve işlevsiz Kıbrıs Cumhuriyeti mantığında; makaslanmış ve dikilmiş olduğu” yorumunu da yaptı.