Fileleftheros gazetesi “Doğrudan Ticaret Karşılığında Maraş- AP: Türkiye Hakkında Kabul Edilemez Taslak İçin Uzlaşıcı Düzenlemeler” başlığı altında verdiği haberinde, AP Türkiye Raportörü Kati Piri’nin AP Türkiye raporunda “dengeleme düzenlemesi” yaptığını iddia etti.

Gazete, raportör Piri’nin raporda “bazı olumsuz unsurları bıraktığını ancak olumlu değişiklikler de yaptığını” iddia ederek bunlardan bir tanesinin Türkiye’nin “Kıbrıs’tan askerini çekmeye başlaması” ibaresini geri getirmek olduğunu yazdı.

Habere göre Piri ayrıca Türkiye’ye, “Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararı uyarınca Mağusa’nın kapalı bölgesinin BM’ye devredilmesi” çağrısında bulunurken Rum yönetimine ise “Mağusa Limanı AB gözetiminde açması ve Kıbrıslı Türklerin, herkes tarafından kabul edilebilecek yasal bir şekilde serbest ticaret yapmasına izin vermesi” çağrısı yaptı.

Gazete, Piri’nin ilk rapor taslağında eksik olan “tek egemenlik” ifadesinin de bu taslağa eklendiğini belirtirken, raporda Piri’nin sadece Türkiye’ye değil ilgili tüm taraflara “müzakereleri aktif olarak desteklemeleri” çağrısında bulunmasının ise “yeni olumsuz bir unsur olduğu” yorumunda bulundu.

Gazete ayrıca, tüm bu gelişmelere karşın raporda hâlâ “Navtex’in geri çekilmesinin talep edilmediğini, protokolün uygulanmasının istenmediğini ve kayıplara ilişkin hiçbir değinme olmadığını” vurguladı.

Habere göre raporun AP Dışişleri Komitesi’nde 23 Mart’ta görüşülmesi ve 31 Mart’da da onaylanarak, Nisan ayında AP’ye sunulması bekleniyor.