AB ve Rum yetkililerin girişimiyle Avrupa Parlamentosu’nda “Kıbrıs: Dini Özgürlük ve Kültürel Miras” konulu bir seminer düzenlendiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi seminerin, AB Bölgesel Politikalar Komiseri Corina Cretu himayesinde, Rum Kilisesi, Güney Kıbrıs’ın Avrupa Parlamentosu’ndaki Milletvekili Eleni Theoharus, Avrupa Kiliseler Konferansı (CEC) tarafından düzenlendiğini kaydetti.

Seminere Kıbrıs’tan dini liderler/temsilciler ve Avrupalı yetkilerin katıldığını yazan gazete, KKTC Din İşleri Başkanı’nın seminere olumlu yanıt vermesine rağmen katılamadığını belirtti.

Habere göre seminerdeki konuşmalarda, “Türkiye’nin adanın yasal sahiplerinin insan haklarını çiğnemeye devam ettiği” iddia edildi.

Kıbrıslı Türkler Güney Kıbrıs’ta dini özgürlüğe sahipken, aynısının KKTC’deki Kıbrıslı Rum, Ermeni, Maronit ve Latinler için geçerli olmadığının savunulduğu konuşmalarda, son iki yıldır, İsveç Büyükelçiliği himayesindeki Kıbrıs’taki dini liderler diyaloğu sayesinde dini merasimlerle ilgili hükümlerde gevşeme olduğuna ve 2014 yılında bazı dini mekanlarda temizlik yapıldığı savunuldu.

Konuşmalarda AB’nin tehlike altındaki kültürel mirasın korunması için 2010 yılından bu yana verdiği ekonomik desteğin önemine de vurgu yapılarak, bu desteğin sürmesi ve güçlendirilmesi gerektiği üzerinde de duruldu.