Simerini gazetesi, söz konusu karar taslağının, sosyalist grup milletvekilleri ve “etkili gruplar” arasındaki istişarelerin sonucu olduğunu yazdı.

Sosyalist Grup içerisinde yer alan iki Rum AP üyesi Dimitris Papadakis ve Kostas Mavridis’in, grup içerisindeki mevkidaşlarıyla sürekli temas halinde olduğunu yazan gazete, Papadakis ve Mavridis’in, gerekli değişikliklerin yapılması durumunda kara taslağına onay verecekleri şeklindeki taleplerinin karşılık bulduğunu da belirtti.

Habere göre, karar taslağında “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi MEB’i içerisinde araştırma yapma hakkının tanındığı” ifadesi bulunmakta.

Karar taslağı içerisinde ayrıca Türkiye’ye gemilerini geri çekmesi ve Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisindeki araştırmalarını sonlandırması çağrısı da yapılmakta.

Gazete, söz konusu karar taslağı içerisinde doğrudan ticaret ile ilgili ifadenin de yer aldığını ancak iki Rum AP üyesinin müdahalesiyle bunun çıkarıldığını belirtti.

Öte yandan, Fileleftheros gazetesi “Türkiye Avrupa Parlamentosu’nun Sanık Sandalyesinde” başlıklı haberinde, Avrupa Parlamentosu’nun 12-13 Kasım tarihlerinde gerçekleştireceği ve “Türk meydan okumalarının” ele alınacağı oturuma ilişkin olarak AP içerisindeki tüm siyasi grupların sunacağı karar taslaklarını ele geçirdiğini yazdı.

Gazete, Birleşik Sol ve Avrupa Halk Partisi’nin, sunacakları karar taslakları çerçevesinde, Türkiye’nin net bir şekilde kınanması mantığında hareket ettiklerini belirtti.

Habere göre, geriye kalan gruplar da Türkiye’nin kınanmasını istedi.

Gazete, Yeşiller Grubu’nun ise karar taslağı içerisinde doğrudan ticaret konusunu gündeme getirerek, Avrupa Komisyonu’nun yeni bir tüzük önerisinde bulunmasını talep ettiğini yazdı.

Gazete, AP içerisindeki grupların karar taslakları içerisindeki görüşlerine de ayrı ayrı yer verdi.