Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması konusunda izlediği tutum ve yaptığı açıklamalar Güney Kıbrıs’ta memnunlukla karşılandı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün AP Başkanı Martin Schulz’un açıklamalarını değerlendirerek, AP’nin bu görüşünün kendilerinin konu görüşülmeye başlandığında çalışma gruplarında dile getirdikleri görüşler olduğunu vurguladığını yazdılar.

Habere göre Hristodulidis açıklamasında, Türk vatandaşlarına AB ülkelerine girişte vizelerin kaldırılması konusu 11 Mayıs tarihinde tartışılmaya başlandığında vurguladıkları ilk şeyin, Türkiye’nin tüm kriterleri yerine getirmediği, bu gerçekleşmeden de konunun görüşülmesine başlanamayacağı olduğunu vurguladıklarını belirtti.

Hristodulidis ayrıca, dile getirdikleri ikinci unsurun ise, AB Komisyonu’nun Türkiye’nin yerine getirdiğini belirttiği kriterlerin uygulamada da yerine getirilip getirilmediğinin kontrol edilmesinin gerekliliği olduğunu vurguladı.

Öte yandan Rum siyasi partileri de dün yaptıkları açıklamalarla AP Başkanı Schulz’un açıklamalarından duydukları memnuniyeti ve desteklerini dile getirdiler.

Habere göre, DİSİ ve AKEL, AP’nin vizeler konusundaki tutumunu memnunlukla karşıladıklarını belirtirken Vatandaşlar İttifakı’ndan yapılan açıklamada ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, DİSİ ve AKEL’e, Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması konusu sebebiyle Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine ilişkin tutumlarını yeniden gözden geçirmeleri çağrısında bulundu.

Vatandaşlar İttifakı’nın açıklamasında Türkiye’nin yaptığı anlaşmalara ne kadar uyduğunun bu gelişmelerden görülebileceği iddia edildi.

EDEK’ten yapılan açıklamada da Anastasiadis ve hükümetinin Türkiye’yi bir an önce sorumluluklarıyla karşı karşıya getirmesi gerektiği vurgulandı.

Gazete konuya ilişkin haberinde ayrıca, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in açıklamalarını “Juncker Esdi Gürledi – Ankara Yükümlülüklerini Yerine Getirmezse Anlaşmanın Çökeceği Konusunda Uyardı” başlıklarıyla yansıttı.