Hacıdimitriu, Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon çalışmaları çerçevesinde, ilk aşama çalışmalarda yolun yarısına gelindiğini belirtti.

Hacıdimitriu, ilk aşamanın yüzde 50’sinin karşılandığını, bunun da tüm çalışmanın esas bölümünü teşkil ettiğini ifade etti.

İlk aşamanın, kilise, keşiş odaları ve manastırın diğer kabul alanlarının dahil olduğu ana bölüm ile ilgili olduğunu ifade eden Hacıdimitriu, çalışma programına göre bu aşamadaki çalışmaların, 2016 Nisan ayında tamamlanmasının beklendiğini söyledi.

Hacıdimitriu, birinci aşamanın ardından diğer ikinci, üçüncü ve dördüncü olmak üzere diğer  aşamalara geçileceğini, ikinci aşamanın 2016 yılı içerisinde başlamasının mümkün olabileceğini belirtti.

Hacıdimitriu, Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonuna ilişkin tüm çalışmaların ise 2017 yılında tamamlanmasının beklendiğini ifade etti.

Bir başka soru üzerine Hacıdimitiru, çalışmanın finansmanın Rum Kilisesi ve EVKAF tarafından yapıldığı şu ana kadar kullanılabilir rakamın 5 milyon Euro olduğunu söyledi.

Hacıdimitriu, söyleşisinde başka çalışmalara da değinerek Çamlıbel’deki Ay.Panteliemona Manastırı’na ilişkin çalışmaların yakın zamanda başlaması gerektiğini ifade etti.

KKTC’DEKİ ESERLERİN BAKIMI İÇİN İKİ SÖZLEŞME

Haravgi gazetesine göre  UNDP bir açıklama yaparak, BM Kalkınma Programı’nın, Kültürel Miras Teknik Komitesi ile alakalı toplam beş kültürel miras alanı için gelecekte bakım çalışmaları ve acil tedbirlere ilişkin bir plan hazırlanması için iki yeni sözleşme imzalandığını belirtti.

UNDP açıklamasında bunun, AB finansmanıyla yapılmasının başarıldığını ifade etti.

Gazete yapılan açıklamaya dayanarak çalışmaların, Geçitkale’deki Arhangelu Mihail Kilisesi ile Maronitlere ait “Ay.Anna” Kilisesi, St.Mary of Carmel (Carmelite Church), “Tanner’s Mosque”(Jocobite Church) ile ilgili olduğunu yazdı.