Simerini “Arama Kurtarma Koordinasyon Birimi Kuruluyor” başlıklı haberinde Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau’nun, Yunanistan ile İtalya arasındaki açık denizde yaşanan feribot yangını vesilesiyle yaptığı açıklamaya yer verdi.

Gazeteye göre Nikolau, Rum Yönetimi’nin arama kurtarma açısından oldukça üst seviyede bulunduğunu ve elinde, arama kurtarma ve bölgenin denetimi maksadıyla kullanılabileceği yeterli imkânı olduğunu da söyledi.

Rum polisi, Orman Dairesi ve RMMO’da uçaklar ve iki ayrı biriminde (deniz-liman polisi ve RMMO) de tekneler var.  Arama kurtarma yapılması gerektiğinde, olabildiğince iyi koordinasyon ve mümkün olan en iyi sonucun alınabilmesi için bütün bu imkânların tek birimde toplanması hedefleniyor.

Arama Kurtarma Koordinasyon Birimi oluşturulmasıyla ilgili bir inceleme raporu da hazırlandı. Bu raporun, yetki dağınıklığından kaynaklanan işlev bozukluğu giderecek yenilikler ¬içerdiğine işaret edildi. Rum Yönetimi’nin elindeki imkanlardan bazılarının, oluşturulacak birime derhal katılabileceği ancak bazılarının şu an bulundukları birimlerde kalmaya devam edecekleri de belirtildi.

Arama-kurtarmanın daha etkin ve sonuç alıcı hale getirilmesi maksadıyla Adalet ve İçişleri bakanlıkları ile RMMO’nun AB ödeneklerini kullanarak, daha büyük boyutta gemiler satın alacağı da kaydedildi.

Nikolau, 2015 bütçesine (AB ödenekleri de kullanılarak),  İçişleri Bakanlığı tarafından 2, Adalet Bakanlığı tarafından da 4 adet 15-16 metre boyunda tekne alımı için ödenek konulduğunu belirterek, şunları söyledi: “Limasol açıklarında Suriyeli mültecilerin kurtarılmasında olduğu gibi büyük vukuatlarda, özellikle fırtınalı deniz şartlarında kullanılabilecek büyük boyutta teknemiz yok.”

Gazete “makul sebeplerden ötürü” kamuoyuna açıklanmamasına karşın arama kurtarma araçları dokusuna çok yakında RMMO’nun satın almayı planladığı iki büyük hücumbot da ekleneceğini belirtti.

Habere göre sözde Rum MEB’inin korunması için kullanılacak olan hücumbotlar ihtiyaç olması halinde –vukuat büyük çaplı ve karadan çok uzakta olduğunda- arama kurtarma vakalarına katılabilecek.

Nikolau, Norman Atlantic isimli feribotun Yunanistan ile İtalya arasındaki açık denizde yanması nedeniyle, Rum Yönetimi ile Yunanistan arasında, sözde Rum ve Yunan MEB’lerinin tamamını kapsayacak şekilde genişletilecek arama-kurtarma anlaşmasına işaret etti.

Nikolau, “Kıbrıs-Yunanistan Ortak Arama Kurtarma Bölgesi anlaşmasının Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın Güney Kıbrıs’ı ziyaretinin ve iki tarafın yetkili birimleri arasındaki görüşmelerin sonucunda ortaya çıktığını” da söyledi.

Alithia haberi “Arama-Kurtarma Koordinasyon Birimi Kuruluyor... Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı’na Göre Bu Yönde Bakanlar Kurulu Kararı Var” başlığıyla aktardı.

Politis “2015’te 6 Tekne Satın Alınacak... Dağınık Kurtarma Birimleri İçin Koordinasyon Birimi” başlığını attı.

Fileleftheros “Kurtarma İçin 6 Tekne Alacaklar... Yonas Nikolau: Yetki Dağınıklığı Olmaması İçin Koordinasyon Birimi Kurulacak” başlığını kullandı.