Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanı Korgeneral  Yeorgios Basiakulis’in, Yunanistan Dışişleri Bakanı ile Başbakanı’nın yerine atanacak kişi üzerinde uzlaşamaması nedeniyle, görev süresi dolmasına rağmen Mart 2017 sonuna kadar görevinde kalacağı haber verildi.

Fileleftheros’un haberine göre gerek Rum Yönetimi gerek Yunanistan, Basiakulis’in değiştirilmesi konusunda uzlaştı ancak Yunanistan’da, yerine atanacak kişi üzerinde uzlaşı sağlanamadığı için değiştirilmesi 8 ay daha gecikecek.

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Kocas RMMO komutanlığı için bir isim önerdi, Yunanistan Genelkurmaylığı bu ismi onaylamasına karşın Başbakan Aleksis Çipras, (gazete sebebinin bilinmediğine dikkat çekti) söz konusu ismi onaylamadı.  Kocas ve Çipras, Yunan ordusundan emekli başka bir isim üzerinde uzlaştı ancak bu sefer de o kişi görevi kabul etmedi. Yunan hükümeti gerilimi uzatmak istemediği için Rum tarafına, Basiakulis’in görev süresinin uzatılmasını önerdi. Basiakulis Mart 2017 sonuna kadar RMMO komutanı kalacak.

Gazete bir RMMO komutanının görev süresinin ilk kez bir yılın altında bir süre için uzatılıyor olduğuna dikkat çekti. RMMO komutanlığına, Yunan ordusundan emekli olmuş subaylar atanıyor.

“3 BİN PROFESYONEL PERSONEL AÇIĞINI KAPATMAYACAK”

Öte yandan Politis, “savunma ve strateji uzmanı” Dr. Aristos Aristotelus’un, RMMO’ya 3 bin profesyonel asker alınması ile askerlik süresinin 14 aya indirilmesinin yaratacağı boşluğun doldurulamayacağına dikkat çektiğini yazdı.

Aristotelus bu yıl profesyonel askerlik için yapılan başvuru sayısının 3 bin civarında olduğunu ancak doğum oranının gittikçe azalması ve asker kaçaklarının sayısındaki artış nedeniyle gelecek yıllarda sayının bin 500’ün altında olacağına vurgu yaptı.