Güzelyurt kökenli Rumlar ve diğer kişilerden oluşan heyetin, 1974 Barış Harekatı’nda Güzelyurt’un kurtuluşunun 41’inci yıldönümü dolayısıyla hazırladığı bildiriyi dün Güney Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu temsilciliğine vermeye gittiğinde kapalı kapılarla karşı karşıya kaldıkları haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Komisyon Omorfolu Göçmenlerin Tehdidi Altında” başlığıyla verdiği haberinde, sözde “Omorfo (Güzelyurt) Belediye Başkanı” Haralambos Pittas önderliğindeki heyetin, güvenlik sebeplerinden ötürü Güney Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu temsilciliğinin kapısını “yüzlerine yediklerini” yazdı.

Güney Kıbrıs’ın Avrupa Parlamentosu’ndaki eski Milletvekili Antigoni Papadopulu’nun da yer aldığı heyetin, bölgeye gitmesiyle temsilciliğin kapılarının kapatıldığını ve sadece üç kişinin bildiriyi vermek için içeriyse girebileceği bilgisinin verildiğini aktaran gazete, bu durumun heyette yoğun hoşnutsuzluğa neden olduğunu belirtti.

Pittas’ın, komisyon temsilcisinden bildiriyi almak için dışarıya çıkmasını istediğini aktaran gazete, nihayetinde yetkili Leftheris Eleftheriu’nun heyeti içeriye davet ettiğini ancak kendisinin binasının dışında beklediğini aktardı.

Habere göre, Eleftheriu, bunun izlemeleri gereken bir prosedür olduğunu belirterek, yaşananlardan dolayı özür diledi.

Pittas ise Belediye Başkanı olduğu 16 yıldan bu yana ilk kez böyle bir muameleyle karşı karşıya kaldığını ifade etti. Pittas, yaşanlara ilişkin hayal kırıklığını dile getirerek, bu durumu protesto ettiğini de belirtti.

Papadopulu ise temsilcilik kapısını hiç kapalı bulmadıklarını ve hiçbir zaman içeriye üç kişinin girmesinin istenmediğini belirterek, “Kimin tehdidi altındasınız? İki parti temsilcisi, bir Avrupa eski milletvekili ve göçmen olan sade vatandaşların eşlik ettiği 10 kişilik göçmen heyetinin mi?” sorusunu sordu.

“TEK YOL GERİ DÖNÜŞ”

Gazete, “Tek Yol Geri Dönüş” başlıkla verdiği haberinde ise, sözde “Omorfo Belediyesi”, dernek ve örgütlerden oluşan heyetin dün BM Güvenlik Konseyi daimi üye ülkelerin Güney Kıbrıs’taki büyükelçiliklerine, Rum Başkanlık Sarayı ve Rum Meclisi’ne hazırladıkları bildiriyi sunduklarını belirtti.

Habere göre, bildiride geri dönüş taleplerini dile getiren Güzelyurt kökenli Rumlar, ayrıca Türk ordularının ve yerleşiklerin adadan ayılmasını, temel özgürlüklerin sağlanmasını, kayıpların akıbetlerinin belli olmasını ve Kıbrıs’ın yasal sakinlerinin haklarının yeniden tesis edilmesini istedi.

Habere göre, İngiliz Yüksek Komiserliği Sözcüsü Micheal House, bildiriyi aldıktan sonra Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik Kıbrıs sahipliğindeki prosedürü desteklediklerini belirtti.

House, tüm müdahil tarafları çabaları desteklemeye de çağırdı.