Avrupa Komisyonu’nun, “Türk katılım başlıklarının açılmasını ileriye götürmek için, Rum Yönetiminin vetosunu aşarak, kendi görev-yetki sınırlarını aşmaya çalıştığı” ileri sürüldü.

Lefkoşa Rum kesiminin buna tepkisinin sert olduğunu ve bu durumu protesto ettiğini yazan Fileleftheros gazetesi, Rum kesiminin, başlıkların açılıp açılmaması hakkının, üye devletlerin hakkı olduğuna işaret ettiğini aktardı.

Gazete iç sayfadan geniş yer verdiği Brüksel çıkışlı haberinde, Avrupa Komisyonu’nun, arka planında Rum Yönetimi’nin tek taraflı bir şekilde dondurduğu 5 Türk başlığının açılması olan, AB-Türkiye “Politik Diyaloğu” sonucu olarak yayımlanan ortak açıklama çerçevesinde, müzakere başlıklarının açılmasıyla ilgili görev yetkilerini aşmaya ve üye devletlerin veto hakkını dışlamaya çalıştığını ileri sürdü.

Gazete, “Komisyon’un her türlü meydan okuma limitini aşarak”, Ankara ile olan ortak açıklamada “bu başlıkların açılmasını güvenceye almak amacıyla, hazırlık çalışmalarının 2016 yılının ilk üç ayında tamamlanmasına ilişkin taahhüdün tekrarlandığını savunduğunu” aktardı.

“Başlıkların açılmasının güvenceye alınmasıyla” ilgili ifadenin, fiili olarak Komisyon’un görev yetki sınırlarının aşılmasını teşkil ettiğini kaydeden gazete, Komisyon’un başlıkların açılmasını önerebileceğini, ancak bunu “güvenceye alacak” pozisyonda olmadığını, çünkü böyle bir şeyin tüm üye devletlerin buna rıza göstermesi koşuluna bağlı olduğunu savundu.

Üye devletlerin ise hükümetler arası bir prosedürle karar verdiklerini ve veto haklarını da muhafaza ettiklerini kaydeden gazete, Komisyon’un bu açıklamayla, olabildiğince resmi ve Ankara’yla ortaklaşa bir şekilde, Rum Yönetimi’ni “kafalamaya” çalıştığını iddia etti.

Komisyon’un bu “yeni hareketinin” 25 Ocak’ta gerçekleştiğini ve Lefkoşa Rum kesiminin tepkisine sebep olduğunu yineleyen gazete, Rum kesiminin Brüksel nezdinde durumu protesto ettiğini ve Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılıp açılmamasının güvenceye alınmasının üye devletlerin yetkisi olduğuna işaret ettiğini aktardı.

Gazete Rum kesiminin, bunun hiçbir şekilde bir ortak açıklama konusu, aynı zamanda Komisyon ile Ankara arasındaki bir anlaşma teşkil edemeyeceğine işaret ettiğini de belirtti.

Gazete, “edindiği bilgilere” dayanarak, Komisyon’un beş müzakere başlığının açılmasıyla ilgili planlamasını Ankara ile de paylaştığını ve bunun önümüzdeki Mart ayında gerçekleşmesinin tahmin edildiğini de öne sürdü.

Gazete, Brüksel ile Ankara arasındaki müzakerelerin ileri safhada olduğunu da iddialarına ekledi.