Avrupa Komisyonu’nun, Rum Yönetimi’nin hellimin AB içerisinde koruma altına alınmış menşe adı olarak tescil edilmesi konusundaki talebini kabul etmek için sunduğu “uzlaşıcı” önerisinin Güney Kıbrıs için tehlike arz ettiği ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi “AB: Hellim Aracıyla Egemenlik Haklarının Yıkımı-Komisyon’un Tehlikeli Önerisi, Avrupa Konseyi’nde Sıkı Mücadeleye Atıfta Bulunuyor” başlıklı haberinde, 22 Temmuz’da Komiteler Koleji’nde de onaylanan söz konusu önerinin, Rum Yönetimi’nin talebinin- Avrupa Hukukuna göre başvuru yapılmasından sonra en geç altı ay içerisinde yayımlanması gerekiyor- doğrudan düzenlenmesinden kaçındığını yazdı.

Rum Yönetimi’nin, hellim konusundaki talebinin sunulmasından bir yılı aşkın zamanın geçmesine karşın Avrupa Komisyonu’nun, talebin olduğu şekliyle yayımlanmasını reddettiğini yazan gazete Brüksel’in, konuyu siyasallaştırarak, iki toplumlu kıldığını, bunun da Rum Yönetimi’nin egemenlik haklarına dokunduğunu savundu.

Gazete Avrupa Komisyonu’nun aldığı kararda, tüm “Kıbrıs Cumhuriyeti” hükümranlığında, “hallumi/hellim” kalite tescili sorumluluğunu üstlenmesi beklenen örgütün(Veritas gibi), gerek Rum Yönetimi yetkililerine gerekse Avrupa Komisyonu’na her altı ayda bir, ortaya konulan hedeflerin hayata geçirilmesine ilişkin referans vereceğinden bahsedildiğini yazdı.

Habere göre bir AB kaynağı gazeteye yaptığı açıklamada, Komisyon’un kararını savunarak, AB’nin konuya müdahil olmasının gerekli olduğunu ve özellikle Rum Yönetimi tarafından kontrol edilmeyen bölgelerde hellim kalite tesciline ilişkin olarak muhtemel çıkacak sorunların çözümlenmesini hedeflediğini ifade etti.

Brüksel’in konuya müdahil olma konusunda tercih ettiği yöntemin, tehlikeli bir emsal yaratarak Rum Yönetimi’nin egemenlik haklarına “dayandığını” belirten Komisyon’un önerisine ilişkin bir başka tehlikenin 866/ 2004 sayılı, Yeşil Hat tüzüğü olarak bilinen tüzüğün önceden değiştirilmeden, hellimin muhtemel yasallaştırılmasıyla ortaya çıkacağını savundu.

Gazete Yeşil Hat tüzüğünün, hellimin Yeşil Hat tüzüğü ve Rum Yönetimi’nin “yasal limanları aracılığıyla  ticaretine olanak sağlaması için değiştirilmemesi durumunda o zaman yasallaştırmanın doğrudan ihracatla ilgili olacağını, pratikte bunun, Güney Kıbrıs’ın reddettiği doğrudan ticaret haline geleceğini belirtti.

Komisyon’un faaliyetlerinin, Rum Yönetimi’nde rahatsızlık yarattığını belirten gazete,  Rum Tarım Bakanı’nın Komisyon’a kısa zaman önce bir mektup gönderdiğini ve burada mahkemeye başvurma ihtimalini açık bıraktığını yazdı.

Gazete Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de birkaç ay önce Brüksel’deki bir düşünce kuruluşunda hellim konusunda yapmış olduğu açıklamaya atıfta bulunarak, Kasulidis’in burada, Rum Yönetimi’nin teğet geçilmesi ve egemenlik haklarının el altından yönetilmesi girişiminde bulunulması durumunda, Komisyon’u Avrupa Mahkemesi’ne sürüklemekten çekinmeyecekleri şeklinde uyarı yaptığını da anımsattı.