Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs’taki temsilciliğinin, dün, “Dünya Sahnesinde AB” konulu bir etkinlik düzenlediği, Rum Dışişleri Bakanı Yooannis Kasulidis ile Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos’un birer konuşma yaptığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesine göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasuldis, AB Evi’nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, bölgedeki ekonomik ve siyasi kalkınmayı ileriye götürecek aynı zamanda  görüş ayrılıklarının barış içinde çözülmesini kolaylaştıracak Doğu Akdeniz’deki çok taraflı diyalog ve işbirliği sisteminin geliştirilmesi ümidini dile getirdi.

Küçük bir ülke olarak “Kıbrıs”ın, savaş halinde olan tarafları bir araya getirmede rol oynayabileceğini kanıtladığını ifade eden Kasulidis, ülke olarak kendilerinin, Kıbrıs sorunu olmadan kanatlarını açması durumunda, katkılarının daha büyük olacağını da savundu.

Kasulidis konuşmasında, Güney Kıbrıs’ın dikkatini, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan ve Filistin ile arasındaki üçlü işbirliklerinin geliştirilmesine çevirdiğini belirtti.

Kasulidis, AB’nin, Doğu Akdeniz bölgesine katılımına yönelik olarak ise, üç temel alana, güvenlik, terör ile mücadele ve yaşayabilir ekonomik kalkınmaya  değindi ve bunlar aracılığıyla, zorlukların işbirliği perspektiflerine dönüşebileceğinden bahsetti.

Haravgi gazetesine göre Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos yaptığı konuşmada, AB’nin, dünyadaki olanlara, Doğu Akdeniz bölgesindeki zorluklara ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik rolünden bahsetti.

Fotopulos konuşmasında ayrıca Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın ileriye götürdüğü, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan ve Filistin ile üçlü işbirliklerinin önemine de vurgu yaptı.