Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını yerine getirmesi konusunda gözlem kararı aldığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına yanıtı ve uyumu olmamasına rağmen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, Türkiye için sadece gözlem yapmayı seçtiğini yazdı.

Gazete Bakanlar Komitesi’nde ele aldığı iki dava için daha sonraki aşamada uyumun olup olmadığını görmek için yeniden toplanma kararı aldığını da belirtti.

Kayıplar ve mülkler konusunda ihlallere yönelik davalarla ilişkili olan Varnavas ve Ksenidis-Arestis davalarında Komite’nin, Türkiye’nin AİHM’in tazminat kararı karşısındaki koşulsuz yükümlülüğünü bir kez daha tekrarladığını aktaran gazete, ayrıca Komite’nin ilerleme yokluğunu onaylamadığını dile getirdiğini, Türkiye’yi daha fazla gecikmeden yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdığını ve konunun önümüzdeki Aralık ayında bir sonraki toplantıda yeniden gündeme gelmesinde uzlaşıya vardığını belirtti.

Komite’nin ilgilendiği ikinci davanın (4’üncü devletlerarası başvuru çerçevesinde) “mahsurların mülkiyet haklarıyla” ilgili olduğunu kaydeden gazete, Komite’nin Türkiye’yi mahkemenin tazminat kararını yerine getirmeye çağırdığını ve konuyu 2017 Haziran ayında yeniden gündeme getirmeye karar verdiğini belirtti.

RUM HUKUK DAİRESİ UZATMA İSTEDİ

Öte yandan Haravgi gazetesi Rum Hukuk Dairesi’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden bir Kıbrıslı Rum’un Taşınmaz Mal Komisyonu’nun başvuruları incelemedeki gecikmeleri şikayet ederek yaptığı başvuruya Rum Hükümeti’nin kendi tezlerini sunmak için verdiği tarihi uzatmasını istediğini yazdı.

Gazete Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) güvenilir kaynaklarına göre Rum Hukuk Dairesi’nin, 9 Eylül tarihinde Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafını tezlerini aldığını ve ortaya konan çeşitli meseleleri incelemek için yeterli vaktinin olmadığını belirtti.

Habere göre Rum avukat Ahilleas Dimitriadis, AİHM’in Rum Hükümeti’ne Türkiye’nin sunduğu tezlere yanıt vermesi için 22 Eylül tarihine kadar süre verdiğini söyledi.

Dimitriadis bahse konu davayla Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkililiğinin AİHM’in merceği altına girdiğini de savundu.